26 Ekim 2024

Necdet Uzun kimdir?

0

NECDET UZUN KİMDİR? 

İlk, orta ve liseyi Ordu’da yüksek tahsilini ise Samsun’da tamamlayan Necdet Uzun, gazetecilik mesleğine 1975 yılında babasına ait Esnafın Sesi Gazetesi’nde başladı. Daha sonra aynı gazete ile birlikte Ordu Havadis’in sorumlu yazıişleri müdürü oldu. Necdet Uzun, mesleğini Gerçek ve Karadeniz 52 gazetelerinin genel yayın yönetmenliğiyle sürdürdü.

Necdet Uzun, 1981 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin düzenlediği yarışmada, röportaj dalında birincilik ödülü aldı ve aynı yıl Hürriyet Haber Ajansı Ordu muhabiri oldu.

1983 yılında Ordu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı seçildikten bir süre sonra Hürriyet Haber Ajansı Samsun Bürosu’nda göreve başladı. 1986 yılında
Anadolu Ajansı Bölge Müdürü olan Necdet Uzun, 1991 yılında Orda Karadeniz Gazetecileri Cemiyeti Başkanı seçildi. Samsun’da 3 gazeteciler cemiyetinin bir çatı altında toplanmasından sonra ilk genel kurulda Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti’nin Başkanı oldu. Bu arada, Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun kurucu üyesi olan Necdet Uzun, 12 yıl bu görevini sürdürdü ve 1. Türk Basın Kurultayı Divan Kurulu’nda yer aldı.

Samsun’da 45 ilin gazeteciler cemiyeti başkanının bir araya gelmesini sağlayan Uzun ve yönetim kurulu üyesi arkadaşları 3 gün ev sahipliği 
yaptı. Cemiyetin Samsun’da düzenlediği seminer ve sempozyumlarda Oktay Ekşi, Uğur Dündar, Nail Güreli, Nazmi Bilgin ve İsmail Sivri gibi ünlü gazetecilerin katılımında etkili oldu.

2001 yılında Anadolu Ajansı Bölge Müdürlüğü görevinden emekli olan Necdet Uzun, mesleğine Halk Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliğiyle devam etti. Bu dönemde “bebek katili”ni teslim etmeyen İtalya’yı protesto mitingi düzenleyerek, yaklaşık 25 bin kişinin katılımını sağladı.

Uzun, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın kartları Komisyonu’nda da görev aldı ve ilk kez komisyonun Samsun’da toplanmasını sağladı. Uzun, 2005 yılında da Haber Medya Grubu’nda hem ortaklık hem İcra Kurulu Başkan Yardımcılığına getirildi. Uzun, “Ölünceye dek başkan olmayacağını” açıklayarak, ısrarlara rağmen 2008 yılındaki genel kurulda yeniden aday olmadı. Hem federasyon hem de Türkiye Gazeteciler  Cemiyetleri Vakfı’ndaki görevinden ayrıldı. Necdet Uzun, o genel kurulda da oy birliğiyle “Cemiyet Onursal Başkanı” seçildi.

Haber Medya Grubu’ndan ayrılan Necdet Uzun, 2018 yılında Samsun Medya Grubu’na katılarak Yayın Kurulu Başkanı oldu. Spor hayatında
liselerarası atletizim yarışmasında 200 metre birinciliği bulunan Uzun, Ordu Lisesi voleybol takımında da oynadı. Orduspor genç takımında
bir süre oynayan Necdet Uzun, Ordu’da amatör olarak basketbol sporuna gönül verdi. Sağraspor formasıyla da futbol turnuvalarına katıldı.
1986 yılında özel turnuvalar için kurulan Samsun Basınspor’da kaptanlık yaptı. Samsunspor’da iki dönem denetim, bir dönem yönetim kurulu üyeliği yapan Necdet Uzun, bir süre sonra Türkiye Futbol Federasyonu Delegesi seçildi. Gazi Belediyespor Kulübü Başkanlığı da yapan Uzun’a basına yaptığı hizmetler nedeniyle Samsun Gazeteciler Cemiyeti’nde de onursal başkanlık görevi verildi.

Uluslararası Gazeteciler Birliği (FIEJ) Türkiye Spor Yazarları Derneği, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin de (İstanbul) üyesidir. Sürekli Basın, FIEJ ve AIPS (Dünya Spor Yazarları Derneği) kartı sahibidir.

Çok sayıda kurum ve kuruluştan özel plaketler alan Necdet Uzun’un, çeşitli yayın organlarında çıkan onlarca öyküsü bulunmaktadır.

Necdet Uzun evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir