25 Ekim 2024

Altın fiyatlarını tepetaklak edecek uyarı! Cumhuriyet tarihinde bir ilk

0

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), aylardır uyguladığı sıkı para politikalarından taviz vermezken, politika faizlerini yüzde 50 seviyesinde korumaya devam ediyor. Bu durum, dolar ve altına yönelik talebi kısmen baskılamayı başarsa da, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) geçtiğimiz hafta verdiği faiz indirim kararı, uluslararası piyasalarda altın coşkusunun başlamasına neden oldu.

4 yıl aradan sonra alınan faiz indirim kararı, yatırımcıların doları terk ederek güveli liman altına yönelmesine neden olurken, ons altında yaşanan rekor yükselişin etkisiyle gram altın/TL fiyatları da tarihi seviyelere ulaştı.

KAPALIÇARŞI TARİHİNDE BİR İLK

Türkiye’de fiziki altın satışının kalbi olarak gösterilen Kapalıçarşı, güne oldukça ilginç bir tablo ile merhaba dedi. Gösterge kur tarafında 2915 lirayı aşan gram altın, yatırımcıların rekor talebi sonrası fiziki piyasalarda 3000 liranın üzerine çıktı.

Kapalıçarşı’da gram altın fiyatlarının 3000 lirayı aşması, Cumhuriyet tarihinde ilk kez gösterge kur ve fiziki fiyatlar arasındaki makasın 100 lirayı aşmasına neden oldu.

TÜRK EKONOMİSİNDE İKİLİ KUR TEHLİKESİ

31 Mart sonrası dolar kurundaki yükselişi baskılama noktasında başarılı olan ekonomi yönetimi, uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmeler nedeniyle yatırımcının altına yönelişine engel olamıyor. BDDK tarafından bankalara gönderilen talimatlar ile mevduat faizleri cazip oranlara yükseltiliyor olsa da, altının gelecekte daha fazla yükseleceğine yönelik beklenti, Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve döviz tevdiat hesabı sahiplerinin TL yerine altın seçmesinde önemli bir faktör olmakta.

Ekonomistler, bu durumun 2023 yılında ortaya çıkan ‘ikili kur’ sorununu altın için yeniden gündeme getirebileceğini belirtirken, altın piyasaları üzerine yaptığı yorumlar ile dikkat çeken ekonomist İslam Memiş, altın fiyatlarında sert düşüşlerin kapıda olduğunu belirtti.

SATIŞ FIRSATI VERMEYECEK, ÇOK SERT DÜŞECEK!

Altın fiyatlarının haftalardır kesintisiz bir yükseliş serisinde olduğuna dikkat çeken uzman isim, henüz teknik düzenlemelerin ve kar satışlarının görülmediğine dikkat çekti. Memiş, piyasalarda yaşanan altın çılgınlığının sert düşüşlere yol açacağı uyarısında bulunarak, yatırımcılara düşüşlerin ardından paniğe kapılmama çağrısında bulundu.

Gram altın fiyatlarında yıl sonu itibarıyla 3000 ve 3500 lira seviyelerinin görülmesinin muhtemel olduğunu belirten Memiş, aynı zamanda ons altında da yılın son çeyreğinde yükseliş hareketlerinin yaşanacağını hatırlattı.

Orta ve uzun vadeli altın beklentilerinin güncelliğini koruduğunu aktaran uzman isim, buna karşın son günlerde yaşanan yükselişlerin ardından teknik düzenlemelerin gelmesini beklediğini aktararak, elinde nakit birikimi olan yatırımcılara “Altın almak için bekleyin” uyarısında bulundu.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir