22 Ekim 2024

Samsun’da gezilecek güzel yerler

0

Hem yaz hem de kış aylarında ziyaretçilerini misafir eden Samsun; tarihî, doğal güzellikleri ve kendisine özgü özellikleriyle zengin bir şehir. Her bir özelliği kendine özgü olan, yemyeşil alanları ve 17 ilçesi ile tanınan Samsun, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. İşte Samsun’da gezilecek yerler…

SAMSUN’DA GEZİLECEK YERLER

1. Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi 

Samsun’un simgelerinden olan Bandırma Vapuru, aslına uygun olarak restore edildikten sonra 2006 yılında müze olarak ziyarete açıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında önemli bir rol oynayan ve Mustafa Kemal Atatürk’ü Samsun’a götüren vapur olması ile ünlü Bandırma Vapuru; Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri ile süslü odaları, sergi salonları, dönem mobilyaları ve tarihi belgeleriyle Samsun’da kesinlikle ziyaret etmen gereken önemli yerlerden biri.

Bandırma Vapurunun hemen yanında 35.000 metrekare gibi geniş bir alana yayılan Milli Mücadele Açık Hava Müzesinde ise Çanakkale Savaşından başlayarak Kurtuluş Savaşının sonuna kadar uzanan süreçler etkileyici sergilerle anlatılıyor. Dönemi yansıtan etkileyici anıtlar, figürler, madalyalar, denizaltı mayınları, torpidolar, tüfekler, toplar ve uçaksavarlar gibi etkileyici objeleri inceleyebileceğin açık hava müzesi mutlaka görmen gereken yerlerden.

2. Onur Anıtı

Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan Onur Anıtı, etkileyici Atatürk heykeli ile şehrin simgelerinden biri. 1932 yılında Avustralya’da inşa edilen ve vapurla Samsun’a getiren heykelde şahlanan bir atın üstünde Mustafa Kemal Atatürk tasvir ediliyor. Heykel ile kurtuluş mücadelesini anlatan kabartmalar, at arabaları ile mermi ve cephane taşıyan Anadolu halkının kabartmalarının da bulunduğu Onur Anıtı, Samsun gesinde mutlaka uğraman gereken yerler arasında.

3. Amisos Tepesi

2008 yılında kapılarını ziyaretçilerine açan, M.Ö. 6. yüzyılda ilk yerleşimlerin başladığı tepede pek çok medeniyetten kalan etkileyici yapılar ziyaretçi çekiyor.

4. Gazi Müzesi

Müzede, Milli Mücadele dönemine ait fotoğrafları, Atatürk ve komutanlarının çalışma masasında tasvir edildiği balmumu heykellerini, Atatürk’ün Samsun’da ilk ayak bastığı yer olan Tütün İskelesi’nin minyatür bir örneğini, ünlü Bandırma Vapuru’nun minyatürünü ve Atatürk’ün kişisel eşyalarını görebilirsiniz. 

5. Samsun Kent Müzesi

Samsun merkezde yer alan ve kapalı durumda olan Arkeoloji ve Etnografya Müzesinin inşaatına 1976 yılında başlanmış ve 19 Mayıs 1981 tarihinde ziyarete açılmış olup 16.07.2017 tarihine kadar hizmet vermiştir. Samsun Müzesi yeni hizmet binasına taşınarak 13.03.2024 tarihinde faaliyetlerine yeniden devam etmeye başlamıştır.

6. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti

Türkiye’nin en büyük deltalarında biri olan Kızılırmak Deltası’nda yer alan Kızılırmak Kuş Cenneti; Liman, Balık, Uzun, Çernek, Tatlı, Karaboğaz, Gıcı Gölleri gibi 7 tane göle ve 350’ye yakın kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Tepeli pelikanlardan şah ve deniz kartallarına kadar ender bulunan pek çok kuş türünü yakından görebileceğin kuş cennetinde ovalarda özgürce koşturan 450’ye yakın yılkı atının da yakından göreceksin. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine eklenen Kızılırmak Deltası Kuş Cennetinin iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarıyla keşfe çıkabilir, gözlem kulelerinde muhteşem doğa manzaraların izleyebilirsin.

7. Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu

Samsun’da düzenlenen doğa yürüyüşleri ve sporlarının en önemli adresi olan Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu, Türkiye’nin her yerinden gelen kampçılar ve dağcıları da misafir ediyor. Vezirköprü ilçesine 19 kilometre, Samsun merkezine ise 127 kilometre uzaklıkta yer alan kanyon, el değmemiş doğal güzelliklerinin korunması için 2015 yılında tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alındı.

8. Havza Atatürk Evi Müzesi

Samsun’un tarihi ilçesi Havza’da yer alan Havza Atatürk Evi Müzesi, tarihi önemi ve zengin koleksiyonlarıyla mutlaka görmen gereken yerler arasında. Atatürk’ün 1919 yılında karargah olarak kullandığı Mesudiye Otelinin restore edilmesiyle ziyarete açılan müzede Atatürk’ün çalışma odası, kişisel eşyaları, döneme ait haberleşme araçları ve Atatürk’ün imzasının bulunduğu orijinal belgeleri yakından görebilirsin.

9. Amazon Köyü

Samsun’da gezebileceğin en ilginç yerlerden biri olan de Amazon Adası içerisinde yer alan Amazon Köyü. M.Ö. 1000 ile 2000 yılları arasında bu bölgede yaşadığı düşünülen Amazonlardan almaktadır. Köyde bulunan etkileyici balmumu heykelleri, dönemin savaş aletleri ve Amazon çadırları ile kendini film setinde gibi hissedeceğine eminiz. Rehberli turlarla gezebileceğin ve Amazonların yaşam tarzı ile ilgili etkileyici bilgiler alabileceğin Amazon Köyü, Samsun İlkadım’da yer alıyor.

10. Tütün İskelesi (Kurtuluş Yolu)

Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının iskeleye ilk ayak bastıkları anı ölümsüzleştiren birebir ölçekli balmumu heykelleriyle o anları tekrar yaşayabileceğin iskelenin geceleri aydınlatılan süs havuzları da manzarayı tamamlıyor. 

11. Akalan Şelaleleri

Samsun’un en önemli turistik yerlerinden biri olan Akalan Şelaleleri, şehir merkezine 100 kilometre uzaklığından bulunan doğal güzelliklerden biridir. Büyüklü küçüklü 18 tane şelaleden oluşan şelalerden suyun 15 metre yükseklikten düşerken sunduğu büyüleyici görünümle ziyaretçilerin gözlerini doldurmaktadır. Samsun’da tabiatın içerisinde bol oksijenli ve serin bir havaya sahip olan Akalan Şelalelerinin çevresinde ziyaretçiler yürüyüş ve piknik gibi günlük aktiviteler de yapabilmektedir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir