23 Ekim 2024

Tekkeköy’deki 90 dönümlük arsa gündemde: “Yeşil alanın, sanayi alanına dönüştürülmesi hukuki değil”

0

CHP’li Meclis Üyesi Harita Mühendisi Fikret Pekal, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Tekkeköy ilçesindeki bölgenin yeşil alandan çıkarılıp ticaret alanına dönüştürülmesi kararının hukuki olarak sorun yaratacağını öne sürdü.

Samsun Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Üyesi Fikret Pekal, Tekkeköy ilçesinde imar planında yeşil alandan ticari alana dönüştürülen 90 dönümlük yerle ilgili olarak “Ne oldu da bu talep müteşebbisten ve Tekkeköy Belediyesi’nden gelmedi de Büyükşehir Belediyesi böyle bir talepte bulunuldu?” dedi.

2022’DE MÜTEŞEBBİSİN TALEBİ OLDU

Pekal, “2022 yılında Eti Bakır İşletmelerinden gelen talepler doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi’nden hem 1/5000’lik hem de 1/1000’lik uygulama imar planı geçirmişti. Bu talebin Tekkeköy Belediyesi’nden Büyükşehir Belediyesi’ne geldiğini biliyorum. Mevcut imar planını mülkiyetle bağdaşlaştırmak için orada bir imar uygulaması yapıldı. Bunlar hep arz talep doğrultusunda gitmişti. Müteşebbisin talebi oldu. Başvuru Tekkeköy’den Büyükşehir Belediyesi’ne geldi. Daha sonraki süreçte buraya müteşebbisin talebiyle ilgili Tekkeköy Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin de olurlarıyla 5000’lik ve 1000’lik plan yapıldı” diye konuştu.

-KİM SATIN ALACAK?

Pekal, bu imar değişikliğinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

 “5000’likte ne oldu? Sanayi bölgesinin içine bir yeşil alan işlenmişti ve bu yeşil alanı da ilgili müteşebbis kendisinden terkin etti ve mülkiyetini deniz tarafına doğru tamamlamak suretiyle bir iştigal konusu yaptı. Burası 90 bin metrekareydi. Ne oldu da bu talep şimdi neden Tekkeköy Belediyesi’nden gelmedi de Büyükşehir Belediyesi böyle bir talepte bulundu? Özel mülkiyete girmek için vatandaşın muvafakatı gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi’nin hüküm ve tasarrufu altındaki bir alan değil. Bunun sonucu şu olacak. Vatandaşın daha evvel 2022 yılında kendi sanayi bölgesi olan alan sonraki yıllarda sanayi bölgesini park alanı olarak terk ettiği yeri, vatandaşa bu plan tadilatıyla yeniden satacaklar. Bu hukuk dışı bir olay. Ben buna itiraz ettim. Gündemde beklesin dedim ama talebimiz karşılanmadı. Şimdi orayı kim satın alacak? Orası Eti Bakır’ın içinde olduğu için yine onların satın almasını sağlayacaklar. Müteşebbisin böyle bir talebi yok ise bunu yargıya taşırlar. Parkı imar planına açarken mutlaka kurum görüşleri alınması jeolojik etütlerin yapılması lazım. Eminim ilave ettikleri yeşil alanla ilgili kurum görüşü almamışlardır ve jeolojik etüt yapmamışlardır diye tahmin ediyorum. “

ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir