23 Ekim 2024

Altını olan dört gözle bekliyordu! Kritik tarih belli oldu

0

Haftalardır gerileyen altın fiyatlarında yeni bir gelişme yaşandı. Ekonomistler “tarihi bir kırılma” dedi.

PİYASALARDA ÖNEMLİ GELİŞME

Vatandaşlar yüksek enflasyon altında ezilmemek için birikimlerini yaparken altın ve döviz üzerinde paralarını değerlendiriyor. Aksi takdirde eldeki TL erime gösteriyor. Her devrin yatırım aracı olarak görülen altına ilgi artıyor. Ancak son haftalarda altının düşük seyretmesi, yatırımcısını endişelendirmeye başlamıştı.

Yılın başlarında yükselen altın fiyatları, Nisan ayında tavan fiyatlarını görmüş, rekor kırmıştı. Ancak Mayıs ayı itibariyle gerileyen altın, ABD’den gelen enflasyon verileri ile birlikte yükselişe geçti.

ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından alınan faiz kararları, altın fiyatlarını etkileyen en önemli faktörlerden biri olmaya devam ediyor. Fed, son 20 yılın en yüksek faiz oranlarından biri olan yüzde 5.25-5.50 aralığında faizleri sabit tutuyor. Bu yüksek faiz oranları, ons altın üzerinde düşüş baskısı oluşturuyor.

Yılın başında altın yatırımcıları, Fed’in 2024’te toplamda altı faiz indirimi yapabileceğini öngörerek altın fiyatlarının yaz aylarında yükseleceğini düşünmüştü. Ancak ABD’den gelen güçlü ekonomik veriler, bu faiz indirimlerinin beklenenden daha uzun sürebileceğini gösteriyor. Nihayet, altın sahiplerini sevindirecek haber bugün geldi.

Nisan ayı için aylık yüzde 0.4 olarak beklenen enflasyon verisinin 0.3 olması, piyasaları şaşkına çevirdi. Ekonomistler, söz konusu TÜFE verileri sonrası, Fed’in 2024 yılı içerisinde faiz indirim kararı alabileceğini söyledi.

Fed faizleri yüksekken, dolar sahipleri birikimlerini değerli madenlere kaydırmadı. Ancak faizlerin düşmesiyle birlikte altına yönelmenin hız kazanacağı tahmin ediliyor. Öte yandan yaz aylarının sonunda faiz indirimlerinin başlaması ve ons altında yükseliş beklenirken bu durumun gram ve çeyrek altında yükselişe neden olacağı da beklentiler arasında yer alıyor.

ALTIN YATIRIMCISININ GÖZLERİ HAZİRAN’DA

ABD’de enflasyon verileri açıklandı ve altın ile ilgili beklentiler yükseldi. Sonuç olarak ons altının 26 doların üzerinde değerlendirilmesi ortaya çıktı. Ancak Fed Başkanının belirsiz açıklamaları sonucu, yatırımcılar Fed’in haziran ayında yapacağı yeni toplantıyı beklemeye başladı.

Toplantıdan gelecek açıklamaların altın piyasasında yeni kırılmalara neden olacağı düşünülmeye başladı. Gram ve çeyrek altın için ons altının belirleyici olacağı söyleniyor. Önümüzdeki dönem, altın yatırımcıları için bir fırsat ya da risk olarak değerlendirilebilir.

Uzmanlar, ons altının 2400-2290 bandı içinde seyrettiğini ifade ederek, bu bant içindeki düşüşlerin alım fırsatı, yükselişlerin ise satış fırsatı olarak değerlendirilebileceği önerisini yapıyor.

kamu son haber 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir