19 Ekim 2024

Okullarda alarm! Anneler babalar dikkat

0

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Sert, son dönemde çocuklarda Kovid-19 vakalarının arttığını ve genel olarak viral ve bakteriyel enfeksiyonlarda yükselme görüldüğünü belirtiyor.

Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde artan kapalı ortamda bulunma süresi, bu enfeksiyonların yayılmasına neden oluyor.

Aynı zamanda Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Deniz Aygün de son haftalarda acil servislere başvuran çocuk hastaların sayısının arttığını ifade ediyor. Ailelerin çocuklarında ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi belirtilerle hastanelere başvurduğunu belirten uzmanlar, hasta çocukların izole edilmesi gerektiğini vurguluyor.

GRİP İÇİN ÖNLEM ŞART

Mevsimsel geçişlerin ve okulların açılmasının solunum yolu enfeksiyonlarını artırdığına dikkat çeken uzmanlar, rinovirüs, influenza (grip) ve Kovid-19 vakalarının sıkça görüldüğünü söylüyor. Aygün, Kovid-19 dışında grip vakalarında da artış beklendiğini ve grip aşısının önemini hatırlatıyor. Çocuklarda semptomlar genel olarak ateş, öksürük, halsizlik, burun akıntısı gibi şikayetlerle ortaya çıkabiliyor.

OKULLARDA ÇOĞALIYOR

Doktor Sert ise, okulların açılması ve çocukların kalabalık ortamlarda bulunmasının bulaşıcı hastalıkların yayılmasında önemli bir etken olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca, yüksek ateşin bir enfeksiyon belirtisi olduğunu ve uzun süre geçmeyen ateş durumunda mutlaka bir çocuk hekiminin ziyaret edilmesi gerektiğini belirtiyor. Enfeksiyon geçiren çocukların bulaşıcılığı azaltmak adına semptomlar geçene kadar okula gönderilmemesi öneriliyor.

MUTLAKA DOKTOR GÖRMELİ

Uzmanlar, çocukların enfeksiyonlardan korunmasında hijyenin ve izolasyonun önemli olduğunu, özellikle de kronik hastalığı olan çocuklarda enfeksiyonların daha ağır seyredebildiğini belirtiyor. Ayrıca, Dr. Sert, hekim kontrolü olmadan ilaç veya gıda takviyesi kullanılmaması konusunda uyarıyor ve yeterli ve dengeli beslenmenin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemli olduğunu vurguluyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir