19 Ekim 2024

Samsun’da öğretmenlerden kanun tepkisi

0

Samsun’da Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, TEÇ-SEN ve Öğretmen Sendikası üyesi öğretmenler, yeniden TBMM’de gündeme gelmesi beklenen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenleyerek eylem yaptı.

ÖNERİLER GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Düzenlenen yürüyüşün ardından Samsun Valiliği önünde toplanan sendikalara üye öğretmenler adına açıklamalarda bulunan Nur Banu Tosun, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın taleplere kulak tıkadığını öne sürerek, “Eğitim sendikalarının, halen görevde olan ve atama bekleyen bir milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan ÖMK’ye yönelik eleştiri ve önerilerimizin ısrarla görmezden gelinmesi bizler açısından kabul edilemez bir durumdur.  Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve emeğimizi değersizleştiren, ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarımıza çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarımızı zayıflatan, çalışanlar arasında ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olan ÖMK’nin TBMM gündemine yeniden geleceği açıklanmıştır” dedi. 

TALEPLERİNİ SIRALADILAR

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifine itiraz ettiklerini dile getiren Tosun sözlerini şöyle sürdürdü: “ÇEDES gibi protokollerle öğretmenlik mesleği dışında bizlere dayatılan görevleri kabul etmiyoruz! Öğretmenler kanunda belirtilen asli görevlerini yapmalı, kanunlarda açıkça yazdığı gibi okullarda öğretmenler dışında hiç kimse eğitim öğretim hizmeti vermemelidir. 

Disiplin hükümleriyle baskılanmak istemiyoruz! Haklarımızı kısıtlayan ve bizleri keyfi ceza uygulamalarıyla baş başa bırakacak olan her türlü düzenlemeye karşıyız. Özel sektör öğretmenlerinin ücretleri güvence altına alınmalıdır. Taban maaş yasasıyla, kamu-özel farkı ortadan kaldırılmalıdır. MEB gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsa ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ metni esas alınmalıdır. Sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmek amaçlanmalı, mevcut hakları koruyan, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Siyasi iktidar ve Millî Eğitim Bakanlığı sesimizi duymalı, taleplerimize kulak vermelidir.”

Basın açıklamasının ardından sendika başkanları Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bulunduğu Samsun Valiliği binası önüne ‘ÖMK’ye hayır’ yazan siyah çelenk bıraktı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir