22 Ekim 2024

Umut zirve! 23 ülkeden alım heyeti Samsun’da buluştu

0

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Samsun Şubesi tarafından düzenlenen ‘2. Uluslararası İkiztepe Sağlık Zirvesi’nin açılışında özellikle, şehrin cerrahi aletler üretimi konusunda dünyadaki önemine değinildi. 3 gün sürecek zirvede hedefin, Samsun’un sağlık hizmeti ihracatını artırmak olduğunun altı çizildi. 

Bir otelde düzenlenen, yerli ve yabancı sağlık kuruluşlarının yoğun ilgi gösterdiği zirvenin açılışı yapıldı. Açılış töreninde sırasıyla konuşan ASKON Samsun Şube Başkanı Ahmet Alp Doğru, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut, SAMÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Nihat Soğuk, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan ve Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, zirvenin sağlık sektörü ve sağlık turizmine olumlu katkılar sunması dileklerinde bulundu.

SAMSUN’DA GÜÇ VERİYOR

Zirvenin Samsun ve Türkiye açısından sağlık sektörü alanında çok önemli olduğunu ifade eden Samsun Valisi Orhan Tavlı, “Onur, gurur ve coşkuyla kutladığımız bu önemli haftada Milli Mücadele’nin şehri Samsun’umuzda Uluslararası İkiztepe Sağlık Zirvesi’nin düzenlenmesini anlamlı buluyorum. Ben kendi adıma burada yapılan sunumlardan, konuşmalardan faydalandım. Ben özellikle Samsun’umuzda eğitimden sağlığa, altyapıdan kültür ve turizme her alanda verdikleri desteklerden dolayı saygıdeğer Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Cumhurbaşkanlığı kabinesinin çok kıymetli bakanlarımıza, Samsun milletvekillerimize özellikle şükranlarımı, teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Çünkü sağlıkta yapılan değişim ve dönüşüm, merkezi hükümetimizin Samsun’a verdiği güç ve öncelikle hayata geçti. Özellikle sağlık sektöründe çalışan hekimlerimize, yardımcı personelimi ze ve insan sağlığını o güzel kalpleriyle yürekleriyle saran tüm sağlık çalışanlarına huzurlarınıza şükranlarımı sunuyorum” dedi.

KENDİNDEN SÖZ ETTİRİYOR

CHP Samsun Milletvekili Dr. Murat Çan, “1970’li yıllardan itibaren Samsun’da sağlık endüstrisinin kendi imkanlarıyla ayakları üstünde durmaya çalıştığına şahidim. Özel sektör son 15-20 yılda hem bölgede hem Türkiye çapında kendinden söz ettiriyor ancak vatandaşımızın üzerine binen özel sağlık sektöründeki finansal yükün artık bir miktarının karşılanması gerekiyor.”

ŞEFKAT VURGUSU

Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, “Kuruluşundan bu yana çalışmalarına şahit olduğum ASKON’un böyle bir programa ev sahipliği yapması çok önemli. Sağlık turizmi olduğu kadar tedavi sırasında hastaya gösterilen şefkat de çok önemli.”

“BİZİM GURUR KAYNAĞIMIZ”

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Bugün İkiztepe’yi sembolleştiren cerrahi müdahaleler bugün bizim gurur kaynağımız. Bu topraklarda yapılmış ve onların üzerinden de bu değeri sürdürmek istiyoruz. Ancak bunu sürdürebilmek için bunun AR-GE’sinin ıskalanmaması gerektiğini düşünüyorum. Dünya yaşlanıyor, hepimiz yaşlanıyoruz. Buradaki zirve açısından baktığımızda sağlık harcamalarının hızlı bir şekilde artacağı anlamına geliyor. Bu zirve aslında artan sağlık gereksinimi, tedavi ve benzeri gereksinimlerin maliyetini düşürmesi açısından son derece önemli.” 

“KAYNAKLAR ETKİN KULLANILMALI”

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Samsun önemli bir kent. Sağlık açısından da önemli bir kent. Daha da önemlisi kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Bu türlü zirvelerin maksimum faydalara dönüştürülmesi, hem kaynakların etkin kullanılması açısından hem verimli olmaları açımasından hem de şehrimize katkı sağlamasının önemli olduğunu ifade etmek istiyorum.” 

“MİSAFİR ETMEKTEN MUTLUYUZ”

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Nihat Soğuk, “Samsun’da sizleri misafir etmekten çok mutluyuz. Herkesin aradığını bulduğu bir zirvenin olmasını istiyorum.”

“TARİHİ GÜNLER YAŞANIYOR”

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş, “Samsun tarihi günler yaşıyor. Samsun’u anlatırken ‘Ben Samsun’um Samsun benim… Tarihimde sayısız medeniyetlerin izleri saklıdır. Romayı’da yaşadım Bizansı da, Selçuklu’yu da yaşadım Osmanlı’yı da… Ama Kurtuluşa giden yolda ilk adımın atıldığı kentim ben, 19 Mayıs şehri Samsun’um ben’ demeyi çok önemsiyorum. İkiztepe Sağlık Zirvesi’nin düzenlenmesindeki katkı her şeyin üzerindedir. Bu zirvede emeği geçen tüm paydaşlara Büyükşehir Belediye Başkanımız Halit Doğan adına teşekkürlerimizi iletiyoruz.”

FLAMA TAŞIYAN ŞEHİR

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, “Dünyanın en önemli pazarlarından biri olacak ve Samsun’da şüphesiz ki Türkiye’de bu işi en önde taşıyan, flama taşıyan şehri olacaktır. Bugün gelinen noktada 200’ün üzerinde dünyadan yabancı hem alım heyetlerinin hem de yabancı 3 gün boyunca sürecek yabancı misyonerlerin burada bu alandaki konuşmalarını yapacağını görüyoruz. Bu ekosistemin, bugün hayalini kurmuş olduğumuz ilk 10 ekonomi arasında hayalini gördüğümüz Türkiye’nin inşallah sağlık alanındaki yapılacak bu ihracatlar ile birlikte bizim ivme alacağımız, vitesi artıracağımıza olan inancımız tam.” 

İHARACATA DAYALI BÜYÜME

Ticaret Bakanlığı Hizmet İhracatı Daire Başkanı Tarık Aksoy, “Bildiğiniz üzere ülkemiz 1980’li yıllardan itibaren ihracata dayalı bir büyüme, iktisadi büyüme modeli benimsedi ve bu anlamda da ihracat ülkemizin ekonomik sürdürülebilirliği anlamında en önemli konulardan birisi. Özellikle 2023 yılında mal ihracatında 256 milyar dolarlık bir seviyeye geldiğimizi görüyoruz. Hizmet ihracatında ise 102 milyar dolarlık bir ihracat yaptığımızı görüyoruz.”

TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİSİ

ASKON Samsun Şube Başkanı Ahmet Alp Doğru, “1. İkiztepe Sağlık Zirvesi’nden sonra bir yıl içinde sağlık turizmine olan katkısı ilave 3 milyon dolar, tıbbi cihaz ve malzeme ihracatına olan ilave katkısı da 3 buçuk milyon dolar civarında gerçekleşmiştir. Toplamda ilimizin ihracat rakamını 6 buçuk milyon dolar artışla zirvemiz taçlandırmıştır. Bugün açılışını yaptığımız 2. İkiztepe Sağlık Zirvesi’nde 23 ülkeden 200’e yakın alım heyetini burada ağırlıyoruz. 3 bin yıllık sağlık geçmişi olan Samsun, antik çağdlardan bugüne sağlıkta her dönemde öncü kent olmuş, hastane, hekim kalitesi ve ülkemizin bu husustaki zirve şehri unvanını almıştır. Tıbbi cihaz ve malzeme üretiminde dünyada iki ülkemizde ilk kümelenme merkezi konumunda olan Samsun, Tıbbi cihaz ve cerrahi alet sanayi konusunda eğitim, üretim ve ihracatı ile Türkiye’nin en önemli şehridir.” 

STANTLARA YOĞUN İLGİ 

OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut da Samsun’un sağlık turizmindeki yeri, daha ileri seviyeye nasıl taşınacağı konusunda yapılan çalışmalar hakkında akademik bilgilendirmelerde bulundu. Açılışın ardından katılımcılar, stant kuran sağlık kuruluşlarının temsilcilerinden bilgiler alarak, ürünlerini incelediler.

Açılışa ayrıca Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Samsun İl Ticaret Müdürü Kürşat Turpçu, MHP Samsun İl Başkanı Burhan Mucur, Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Salih Şen, hastanelerin yöneticileri, firmaların temsilcileri, çok sayıda iş insanı katıldı. 

ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir