20 Ekim 2024

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ İşgücü Uyum Programı’nı eleştirdi

0

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, İşgücü Uyum Programı kapsamında çalışanlara maaş yerine cep harçlığı verildiğini öne sürerek, “Eylül ayının ilk haftası uygulanmaya başlanan program kapsamında kamuda tasarruf tedbirinin uygulandığı okullarımızda hijyen ve temizlik krizi baş gösterdi” dedi.

İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMI’NI ELEŞTİRDİ

Özdağ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürülüğe giren İşgücü Uyum Programı (İUP) Yönetmeliği’yle ilgili eleştirilerde bulundu. Özdağ, “İşgücü Uyum Programı (İUP) Yönetmeliği ile kamu yararı gözetileceği iddia edilerek tarım, hayvancılık, kamusal alanların temizliği, bakım ve onarımı, geri dönüşüm ve atık imha faaliyetleri başta olmak üzere neredeyse tüm hizmet sektörlerinde işsizlik istismar edilerek esnek, güvencesiz ve ucuz iş gücüne dayalı emek sömürüsü yeni istihdam modeli haline gelmiştir. Bu yönetmelik ile çalışanlara ödenecek günlük miktar en fazla 566 lira 73 kuruş olacak. Haftada 3 gün çalışıldığında aylık toplam ödeme ise asagari ücretin yarısından da az, 6.800 TL civarında olacak. Yol ve yemek parası da verilmeyeceği hesaba katılırsa verilecek günlük yevmiye cep harçlığı bile olamaz” diye konuştu.

Eylül ayının ilk haftası uygulanmaya başlanan program kapsamında okullarda hijyen ve temizlik krizinin baş gösterdiğini iddia eden Özdağ sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü İşgücü Uyum Programı ile okulları temizleme işlerinde görevlendirilecek kişiler, ‘katılımcı’ ve ‘kursiyer’ adı altında çalıştırılıyorlar. Dolayısıyla okul temizlik işlerinde bu kapsamda çalıştırılanlara, yaşlılık, ölüm, malullük gibi uzun vadeli sigortaları yapılamıyor.

Okullarda ortaya çıkan temizlik sorununu çözmek için buldukları yol da çalışma yaşamında emekçiler için yeni mağduriyetlerin habercisidir. Emek sömürüsünün yoğun olduğu ve insanların açlık ücretlerine mahkum edildiği bu koşullar nedeniyle okullar personel bulamıyor. İlçe başkalıklarımız bir haftadır bölgelerindeki okulları ziyaret ediyorlar, yöneticilerle, velilerle ve öğretmenlerimizle görüşüyorlar. Milli eğitimi emek sömürüsü temelinde piyasanın emrine sunan bu uygulamayla okullarımızda büyük bir hijyen ve temizlik sorunu oluştuğunu gözlemekteyiz. Açlığın, yoksulluğun alabildiğine arttığı bir dönemde asgari ücretin yarısının bile altında ücretle ve üstelik güvencesiz çalışma koşullarını işsizliğe çare olarak sunmak insafsızlıktır, Anayasal suçtur.”

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir