22 Ekim 2024

Samsun’da uzman isimden sessiz katil hipertansiyon için kritik uyarı!

0

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Can Yontar, hipertansiyonun hafife alınmaması gereken bir hastalık olduğunu belirterek, ilaçların düzenli kullanılması gerektiğinin altını çizdi.

BİR ÇOK KOMPLİKASYON OLUŞUYOR

Prof. Dr. Yontar, Kanal S ekranlarında Gürkan Sarıkaya’nın sunduğu Günaydın Samsun programının konuğu oldu. Hipertansiyonla ilgili hayati bilgiler veren Yontar, “Hipertansiyon sessiz katil dediğimiz bir hastalık. Kimi hastalarımız çok geç başvuruyorlar çünkü bir belirti hissetmez. Kan basıncı yüksek bir şekilde hayatına devam ediyordur. Fakat başka bir şikayetle hekime göründüğü zaman yönlendirilmiştir, kan basıncı ölçülmüştür ve yaptığımız tetkiklerde hipertansiyonun bir çok komplikasyonuna maruz kaldığını görürüz. Kalp adalesinde kalınlaşma, kalpte büyüme, kalp yetersizliği, kalp odacıklarının büyümesi, ritim bozuklukları, aortun genişlemesi, göz, beyin, böbrek gibi organlarımızda küçük damarlarda tahribata bağlı yetersizlikler oluşabilir” dedi. 

4 SANİYEDE 1 KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR

Tüm nüfusun 3’te 1’inde hipertansiyon olduğunu kaydeden Yontar sözlerini şöyle sürdürdü: “Her 3 hastadan biri hipertansiyon olduğundan haberi yok. Her 3 hastadan biri de ilaç kullanıyor ama kontrol altında değil. Kan basıncını revüle edebildiğimiz grup çok az. Bu dünyada da böyle. Tahminlere göre dünyada 2025 yılında 1 buçuk milyar hipertansiyon hastası olacağı ön görülüyor. Her 4 sanayide bir kişiyi hipertansiyon ve ona bağlı komplikasyonlar sebebiyle kaybediyoruz. Bazı vatandaşlar hastalığı hafife alıyor ama dünyada günde 25 bin kişiyi kaybediyoruz. Hipertansiyon iyileştirilebilir hastalık değil. Tuzdan fakir bir diyet, kilo kontrolü, düzenli egzersiz yapmamız gerekiyor. İlaçlarımızı kullandığımız zaman hipertansiyon kontrol altına alınır bu ömür boyu devam eder.”

ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir