22 Ekim 2024

Ev almak isteyenlerin beklediği haber geldi: Ev fiyatları o tarihte çalışacak!

0

Endeksa’nın Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, konut piyasasında uzun süredir görülen durgunluğun, 2022’deki yükseliş trendinin önümüzdeki iki yıl içinde gerilebileceğini belirtti. Öğüt, özellikle İstanbul’un Esenyurt ilçesi ile Antalya’da yaşanan düşüşe dikkat çekti.

Nisan 2024 Konut Satış İstatistikleri’ni ve güncel konut fiyatlarındaki değişimi değerlendiren Öğüt, son 2 yılın en düşük konut satış adetlerinin yaşandığı günlerde bile fiyatların nominal olarak hala yükselmekte olduğuna işaret etti.

“ORTALAMA BİR DAİRENİN FİYATI 3.3 MİLYON LİRA”

Öğüt, Endeksa analizlerine göre fiyatların nominal olarak geçen seneye ve bir öncekine kıyasla artış eğiliminde olduğunu ancak reel fiyat artışının en düşük seviyede olduğunu belirtti. “Türkiye genelinde ortalama gayrimenkul satış fiyatları, satılık konut piyasasında nominal artışın devam ettiğini gösteriyor.

Bu doğrultuda, satılık konut fiyatları, yıllık değer değişimlerine bakıldığında nisan ayı itibarıyla bir yıl içinde yüzde 54 artmış durumda. Endeksa verilerine göre Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 358 bin 940 lira seviyesinde bulunurken, bu rakam Muğla’da 7.5 milyon, İstanbul’da ise 4.5 milyon lirayı aşmış durumda. Ancak, konut fiyatları ülkedeki mevcut enflasyondan arındırıldığında yıllık satılık fiyat değişiminin yüzde 9 azaldığı görülüyor” dedi.

“2 YIL İÇİNDE GERİLEME BEKLENİYOR”

Konut piyasasında son dönemlerde alımların likiditeyle gerçekleştirildiğini vurgulayan Görkem Öğüt, özellikle yüksek gelir seviyesine hitap eden konutlarda sert pazarlıkların yaşandığını belirtti.

Öğüt, gayrimenkulde nakitin güçlü olduğu bir dönem yaşandığını ve bu nedenle pazarlık paylarının oldukça yüksek olduğunu ifade etti. Konut artış hızındaki reel gerilemenin nominal değerlere yansımasının beklenenden daha uzun sürebileceğini söyleyerek, “Bu eğilim devam ederse, 2022’deki açılan makasın 2 yıl içinde kapanması muhtemel.

Yalnızca reel değil, nominal olarak da düşen rakamlardan bahsedebiliriz. Ancak, burada akılda tutulması gereken şey, gayrimenkulün, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de zamana bağlı olarak iyi ve en güvenli yatırım araçlarından biri olmasıdır” şeklinde konuştu.

kamusonhaber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir