22 Ekim 2024

Ev sahipleri dikkat! Son 11 gün: Bunu yapmayan yüklü ceza ödeyecek

0

2024 yılı emlak vergisinin ilk taksit ödeme süresi 31 Mayıs olarak belirlendi. Bu tarihe kadar ev, arsa, iş yeri, tarla, bağ, bahçe veya yazlık sahibi olan tüm vatandaşların vergilerini ödemeleri gerekiyor.

2024 yılında satın alınan mülklerin ilk emlak vergisi ödemeleri ise 2025 yılında başlayacak.

Geliri olmayan emekliler, geliri olmayanlar, şehit yakınları, engelli vatandaşlar, gaziler ve vefat eden emekli, gazi veya engelli birinci derece yakınları, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisinden muaf tutulacak.

ÖDEME YAPMAYAN CEZA FAİZİYLE KARŞILAŞACAK

2024 yılı emlak vergisi ilk taksit ödemeleri için son gün olan 31 Mayıs olarak belirlendi. Bu tarihe kadar ödemelerini yapmayan vatandaşlar, ceza faizi ile karşılaşacak. İkinci taksitler ise kasım ayında ödenecek olup, isterlerse mükellefler her iki taksiti de tek seferde ödeyebilecek.

Kendi adına tapuda kayıtlı tek konutunu kiraya veren ve başka bir evde kiralık oturanlar vergi muafiyeti kapsamına alınırken, tek evini kiraya verip oğlu, kızı veya eşine ait bir evde oturanlar bu vergi avantajından faydalanamıyor.

Emekli olanlar, gelir elde etmediği arazilere sahip olduklarında vergi avantajından yararlanabilirken, emekli aylığı dışında gelir elde edenler vergi ödemek zorunda. Geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ve işsizler ise emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler.

Bu yıl emekli olanların emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Emekli olanlar için vergi muafiyeti, emekli olunan tarihi izleyen yıldan itibaren başlıyor. Bu yıl bildirimde bulunan emekliler ise gelecek yıl vergiden muaf olacaklar.

Muafiyetten faydalanabilmek için kişinin ücret, tarımsal ve mesleki faaliyet geliri, konut veya işyeri geliri, mevduat ve faiz geliri bulunmaması gerekiyor. Ancak, bu yıl için belirtilen gelirlerin toplamı 150 bin lirayı geçmediği takdirde tek konut için muafiyet hakkı kazanılabiliyor.

Tapu alındıktan sonra, yılın son mesai gününe kadar emlak vergisi beyannamesinin verilmesi gerekiyor. Örneğin, bu yıl şubat ayında ev satın alan bir kişinin 31 Aralık 2024 tarihine kadar beyannamesini vermesi gerekmektedir. 2024 yılında ev alanlar ise vergilerini 2025 yılında ödemeye başlayacak.

Gayrimenkul değerleri, her dört yılda bir takdir komisyonları tarafından belirlenirken, bu yıl yeni belirlenen değerlere göre vergi ödemeleri hesaplanıyor. Ara yıllarda ise rayiç bedele yeniden değerleme oranının yarısı ekleniyor.

Bu değere bağlı olarak, gayrimenkulün türüne göre belirli oranlar ekleniyor. Konutlar için büyükşehir sınırlarında binde 2, diğer bölgelerde ise binde 1 oranı uygulanıyor. Emlak vergisi muafiyetinden yararlananlar, 150 bin TL’yi aşan mevduat faizi, repo getirisi, döviz hesabı faizi ve fon payı gibi gelirler nedeniyle bu yıl sıfır oranlı vergi avantajından yararlanamıyor.

kamu son haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir