21 Ekim 2024

Samsun Ayvacık’ta ‘2B’ belirsizliği: Çiftçi kararı bekliyor

0

Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, yüksek bedel istenen ve tepkiler üzerine iptal edilen 2B arazileri ile ilgili 15 aydır karar beklediklerini belirterek yeniden güç birliği çağrısında bulundu.

BİRÇOK KONU MASAYA YATIRILDI

İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ayvacık Ziraat Odası ve muhtarların katılımıyla ORKÖY destekleri, 2B arazilerindeki satış fiyatlarının belirsizliği ve fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele için istişare toplantısı yapıldı. Yapılan toplantıya Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Adem Demir, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Ayvacık Mahalle Muhtarları ve Ziraat Odası Tarım Danışmanları katıldı.

KİMYASAL MÜCADELE ÇAĞRISI

Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Adem Demir, kahverengi kokarca ile mücadele çalışmalarının 2023 yılından itibaren yoğun olarak devam ettiğini söyledi. Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte kahverengi kokarcaların bulunduğu yerlerden çıkarak, yakın çevredeki fındık bahçelerine geçtiğini, burada besleneceklerini ve sonrasında yumurta bırakacaklarını, yumurta bırakmadan önce yapacağımız kimyasal mücadele çok önemli olacağını kaydeden Demir, “Çünkü bir tane kokarca 150-200 tane yumurta bırakıyor. Bu da yaklaşık 200 yeni canlı demek. Bu dönemde yapacağımız mücadele ile kahverengi kokarcalar yumurta bırakmadan imha olacak, daha geniş alanlara dağılmadan mücadele edilecektir” dedi.

BİRBİRİMİZE DESTEK OLMALIYIZ

Toplantının bir diğer konusu ise 2B arazileri oldu. Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, “15 ay önce çiftçilerimiz ve muhtarlarımızla birlikte güç birliği yaparak, 2B arazilerinin genel rayiç fiyatlarına tepki göstermiştik. Fiyatların çok yüksek olduğunu söylemiştik. Devlet büyüklerimizden dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan talepte bulunmuş, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sesimizi ulaştırmış ve talebimiz dikkate alınarak, 8 gün içinde fahiş rayiç fiyatlar iptal edilmişti. Ancak 15 ay geçmesine rağmen hala fiyatlar belli olmamıştır. Bütün mahalle muhtarlarımız birbirine destek olmadır bu konuda ne kadar siyasi tanıdığımız varsa bu konuyu nezaket kuralları çerçevesinde bütün siyasilere arz etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Son olarak da ORKÖY destekleri hakkında mahalle muhtarlarına 2025 yılı için sağlanacak destekler de gerekli çalışmaların yapılması hakkında bilgi verildi.

KAYNAK: NEJLA KAYA 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir