21 Ekim 2024

Yüzbinlercesini ilgilendiriyor: SGK kapsamına alınacaklar

0

Ev ve bakım işçilerine sosyal güvence geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde Hak-İş temsilcilerinin de yer aldığı bir komite oluşturuldu ve mevzuat çalışmaları başladı.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, konunun ayrıntılarını NTV’ye anlattı. Arslan hazırlanacak düzenlemenin kayıtdışılığın önüne geçmek için önemli bir adım olacağına işaret etti.

1 MİLYONA YAKIN KAYITDIŞI İŞÇİ

Kayıtdışı çalışan yaklaşık 1 milyona yakın ev ve bakım işçilerinin sosyal güvenlik ve iş kanunu kapsamına alınması ve sendikalarla mücadele etmelerini hedeflediklerini dile getiren Arslan, ev işçilerinin sorununu çözmenin kamu için de devlet için de önemli bir avantaj olduğunu belirtti.

Ev işçilerinin SGK kapsamına alınması durumunda SGK’nın prim miktarının artacağını belirten Arslan, İş kanunu kapsamına alınırsa vergi ve sigorta primleri ödeneceğini ve ülkenin kayıtdışı bir kesiminin kayıt altına alınacağına dikkat çekti.

Arslan, özellikle iş sağlığı ve güvenliğinde ciddi sorunlar yaşandığını belirterek ev işçilerinin çalışma koşullarının evin yetkilisine bırakılmaması ve hukuki güvence altında alınması gerektiğini vurguladı.

ALINTI: KARAR

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir