20 Ekim 2024

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ‘İslam’ı anlattı

0

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, inanç sistemi içerisinde yer alan parametrelerin Allah, peygamber, ahiret inancı olduğunun altını çizerek, “Eğer siz inanç sistemine kabul ediyorsanız, İslam’ın inanç sistemini kendi inanç sistemimiz olarak kabul edip kendinizi Müslüman olarak tanımlıyorsanız, bu 3 parametreye uymanız gerekmektedir” dedi.

“BU ŞARTLAR YERİNE GETİRİLDİĞİNDE SONUÇ OLARAK BİR AHLAK PROFİLİ ORTAYA ÇIKIYOR”

Din ve Değer Olarak İslam konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Ünal, inanç sistemi içerisinde 3 temel parametre olduğunu belirterek şunları söyledi: “İslam hayatın tamamını kuşatan bir olgudur. Yükümlülük çağına geldiğimiz andan itibaren yerine getirmemiz gerekenler vardır. Burada temel olan şey kabul veya ret etmektir. Burada sizi kabul etmek için zorlayacak herhangi bir mekanizma da yok. İnsanlık tarihinde zaten böyle bir örnek de yok. Fakat burada sizi zorlayan, aslında iç duygularınız, içgüdülerinizdir.  İnanç sistemi içerisinde 3 tane temel parametre vardır. Birincisi Allah inancı, ikincisi peygamber inancı ve üçüncüsü ise ahiret inancıdır. Eğer siz inanç sistemine kabul ediyorsanız, İslam’ın inanç sistemini kendi inanç sistemimiz olarak kabul edip kendinizi Müslüman olarak tanımlıyorsanız, bu 3 parametreye uymanız gerekmektedir. İslam’ın şartlarına uymakta Müslümanlığın temelinde yer almaktadır. Bu şartlar yerine getirildiğinde sonuç olarak bir ahlak profili ortaya çıkıyor. Mesela zekât vermeyi ele aldığımızda, sahip olduğumuz malın, mülkün yüzde 2,5’lik kısmını ihtiyacı olana vereceksin, ihtiyacı olan birisiyle paylaşacaksın. Aslında yüzde 2,5 oransal olarak düşündüğünüzde bizim Rabbimizle olan ilişkimizi ve bu ilişkimizi güçlendirmeyi ifade ediyor. Bu şartların hepsinin bir anlamı ve bir değeri vardır. Hâkim olan duyguların hâkimiyetinden kurtularak insani değerleri okumak, kendi dışımızdaki mesela yolda kalanın, aç olanın, imkânı olmayanın yani sadece kendisini düşünen, kendisi için yaşayan, kendisi için isteyen değil de kendi dışındaki dünyayı da hesaba katan bir bireye dönüştürüyor bizi.  Bu sadece hayatın güzelleşmesi, toplumsal refahın denkleşmesi değil bunun çok daha ötesinde bir şey. Sonuç olarak eğer biz ne kadar kendi dışımızdaki dünyayla ilgiliysek ne kadar kendi dışımızdaki dünyadaki olumsuzluklara duyarlıysak insani değerlerimizde o kadar güçlü demektir. Kâinatın kusursuz bir düzeni var, bir mucizevi yaratılış var ve siz bunu okuduğunuzda bunun kendi kendine olamayacağını, bunun çok güçlü bir varlık tarafından yaratılmış olacağını düşünmemekte elde değildir.” 

GÜNÜN ANISINA HEDİYE

Prof. Dr. Ünal, “Din ve Değer Olarak İslam” konulu sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Konferans sonunda Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Yavuz Ünal’a günün anısını hazırlanan hediyeyi takdim etti.

FİKİR İŞÇİSİ: ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir