26 Ekim 2024

Tüm elektrik aboneleri dikkat! Son iki ay kaldı

0

Sistem, elektrik tüketim verilerinin daha hızlı, doğru ve merkezi bir şekilde toplanmasını ve analiz edilmesini sağlayacak. Akıllı sayaçlar aracılığıyla tüketicilerin elektrik kullanımı anlık olarak izlenebilecek, ayrıca fatura süreçleri daha şeffaf hale gelecek.

MASS ile abonelerin mevcut sayaçlarını akıllı sayaçlarla değiştirmesi zorunlu olacak. Bu değişiklik sayesinde, hem tüketim alışkanlıkları hakkında daha fazla bilgi sahibi olunacak hem de enerji verimliliği ve tasarruf artırılabilecek.

KULLANICI DENEYİMİ İYİLEŞTİRİLECEK

1 Ocak 2025 itibarıyla uygulanmaya başlanacak olan Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS), elektrik tüketimi belirli sınırın üzerinde olan aboneleri kapsayacak ve mevcut sayaçların akıllı sayaçlarla değiştirilmesini gerektirecek.

Bu yeni sistem, abonelerin elektrik tüketim verilerinin merkezi yazılımla iki yönlü haberleşme yoluyla takip edilmesini sağlayacak. Uygulama, cep telefonları üzerinden elektrik aboneliği ile ilgili işlemleri yapma imkanı sunarak kullanıcı deneyimini de iyileştirecek.

Sistemde, sayaçların doğru bir şekilde çalışması ve elektrik verilerinin toplanması için gerekli olan altyapı ve cihazların (modem, merkezi haberleşme yazılımı, veri yoğunlaştırıcı gibi) kurulumu ve bakımı dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olacak. Türkiye genelinde bu sayaçların MASS kapsamına dahil edilmesi için çalışmalar hızla devam ediyor. Sistemin önemli bir parçası olan EPİAŞ tarafından geliştirilen mobil uygulama ile kullanıcılar, elektrik tüketim verilerine kolayca ulaşabilecekler.

Bu değişiklik, tüm aboneleri etkileyebileceği için elektrik dağıtım şirketleri tarafından yapılacak sayaç değişikliklerinin belirtilen süreler içinde tamamlanması gerekiyor.

YIL SONUNA KADAR HERKES DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA

1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek olan Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) kapsamında, elektrik aboneleri mevcut sayaçlarını akıllı sayaçlarla değiştirmek zorunda kalacak. Bu sistem, elektrik tüketim verilerinin daha doğru ve şeffaf bir şekilde toplanmasını, yönetilmesini ve kullanıcılar tarafından takip edilmesini sağlayacak.

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından geliştirilmesi planlanan mobil uygulama, kullanıcıların geçmişe dönük elektrik tüketim verilerini de görebilmesine olanak tanıyacak. Bu doğrultuda elektrik dağıtım şirketleri, EPİAŞ’a gerekli verileri sağlamak için altyapı çalışmalarına hız verdi.

Ayrıca, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) tarafından yayımlanacak Merkezi Haberleşme Yazılımı Teknik Şartnamesi doğrultusunda dağıtım şirketleri, 1 Nisan 2025’e kadar yazılım sistemlerini kurarak, 1 Ağustos 2025’e kadar tüm sayaçları bu sisteme entegre edecek.

1 Haziran 2025 tarihinden itibaren dağıtım şirketleri tarafından tedarik edilecek tüm akıllı sayaçlar, modemler ve diğer cihazlar birlikte çalışabilirlik ilkesine uygun olacak. Bu düzenlemeler, elektrik tüketimi yönetiminde verimliliği artırmayı ve dijitalleşme sürecini hızlandırmayı hedefliyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir