18 Ekim 2024

Uzman isim uyardı: “Bu hastalık adeta görünmez bir yük”

0

Uzmanlar, OKB ile ilgili çalışmaların hala devam ettiğini ifade ederek bu durumun ilerleyen süreçlerde son derece riskli olabileceğini söyledi. İşte detaylar…

OKB SEMPTOMLARI

Obsesif kompulsif bozukluk, kişilerin kontrol etmekte zorlandığı takıntılı düşüncelere ve davranışlara sahip olduğu bir ruh sağlığı şeklinde ifade edilebilir. Örneğin, evden çıkmadan ya da uyumadan önce kişinin kapı ve pencereli birkaç kez kontrol etmesi anlamına gelen, hırsızlığa uğrama korkusunu gösterebilir. Bebeğin nefes alışını takıntılı bir şekilde sürekli kontrol etmek de yine OKB belirtileri arasındadır. Ayrıca uzmanlar, OKB semptomları arasında, belirli sayı ve renkler konusunda fazla batıl inançlara sahip olmak olabildiğini ifade ediyorlar.

UZMANINDAN UYARI

Nöropsikiyatrist Dr. Himanshu Tyagi, OKB ile ilgili, bazı kişilerin utanç ve mahcubiyet nedeniyle bu rahatsızlığı sessiz bir şekilde yaşadıklarını söyledi. Tyagi aynı zamanda OKB ile ilgili, ciddi ruh sağlığı rahatsızlıkları kadar riskli olabileceğini ve kişinin günlük hayatını önemli ölçüde etkileyebileceğini ifade etti. Obsesif Kompulsif Bozukluk Farkındalık Haftası’nda konuşma yapan Dr. Tyagi, tedavi edilmediğinde kişinin hayatını son derece bozabileceğini söyledi. İnsanların mutlu bir yaşam süremediğini ifade eden Dr. Tyagi, semptomlar gözlemlendiğinde bir uzmana başvurulması gerektiği konusunda uyardı. Kuzey Londra’da OKB terapisti olan Karen Katz, birçok kişinin bu rahatsızlığı göz ardı ettiğini ifade etti. Uzman, temizlik örneği vererek; temizlik ve düzen ile ilgili normal tercihler ile OKB durumu arasındaki ayrımı yapmanın önemli olduğunu söyledi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN

Uzmanlar OKB ile ilgili, kişilerin bir hastalığa yakalanmamak için sürekli ellerini yıkadıkları örneğini verdiler. Aynı zamanda aşırı korkudan dolayı, kilitli kapı ve pencerelerin sık sık kontrol etme eğiliminde olduklarını da söylediler.

DİĞER OKB BELİRTİLERİ NELERDİR?

Fazla kuşku duyma.
Düzen ve simetri takıntılılığı.
Hata yapmaktan çok korkma.
Hasta olmak ve mikrop bulaşmasından korkma.
Tokalaşamamak.
Tekrar tekrar el yıkanması.
Anlamsız nesneleri biriktirme.
Rahatsız edici, uykuyu bölen düşüncelere sahip olma.
Bu düşünceler obsesyon belirtisi! Uzman uyardı: “Bu hastalık adeta görünmez bir yük”
Belirli cümle ve kelimeleri tekrar etme.
Yüksek sesli ya da içinden sürekli sayı sayma isteği
Ocak, ütü, kapı ve cam gibi kapanması gereken şeyleri sürekli kontrol etme ihtiyacı.

OKB SEBEPLERİ NELERDİR?

Uzmanlar OKB’ye sebep olan durumların ne olduğuna dair çalışmalar yapmaya devam ediyorlar. Bu durumun genetik mi yoksa geçmişte yaşanılan durumların mı tetiklediği hala belirsizliğini koruyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir