20 Ekim 2024

Samsun Tekkeköy’e yapılması planlanan kimyasal atık tesisine tepki: “Bu bir kirli yatırım”

0

Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Kübra Küçük, Tekkeköy ilçesinde Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Fabrikasının denizin doldurulmasıyla elde edeceği alana yapacağı kimyasal depolama tesisleri ile ilgili hazırlanan raporda birçok eksilikliğin bulunduğunu belirterek, projeyi sağlıklı bulmadıklarını ifade etti.

PROJE YÖNETMELİĞE AYKIRI

Tekkeköy’de Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Fabrikası’nın deniz dolgusuyla elde edeceği alanda yapacağı kimyasal depolama tesisinin insan ve çevre sağlığını tehdit edeceği iddiaları gündemden düşmezken, projeye bir tepki de Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şubesi’nden geldi. Doğanın tüm güzelliklerine sahip Samsun’un doğal güzelliklerine müdahale edileceği bir proje ile karşı karşıya olunduğunu kaydeden Küçük, “Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelikte; hangi hallerde doldurma ve kurutma yoluyla arazi kazanılabileceği ve bu alanlardaki planlama ve yapılanma esaslarının neler olduğu ayrıntılı biçimde açıklanmıştır. Bu proje bu yönetmeliğe aykırıdır. Bu kapsamda zaten şuan böyle bir projeyi tartışmamamız gerekiyor. Yapılması planlanan bu projenin yaratacağı olumsuz etkiler göz ardı edilerek, hiçbir ayrıntı verilmeden bir rapor hazırlanmıştır” dedi. 

RAPORDA EKSİKLER VAR

Bakır konsantre stok sahası, asit depolama tankları, gübre deposu, fosfat deposu, silis depolama alanı, pirit deposu, fosforik asit, hurda tasnif sahası, yan mamul deposu ve yedek malzeme deposu ile ilgili olarak kimyasal madde sınıfına giren malzemelerin tüm güvenlik bilgi formlarının raporda belirtilmediğine dikkat çeken Küçük sözlerini şöyle sürdürdü: “Kimyasal maddeler depolanırken oluşturulabilecekleri tehlikenin cinsine göre komşu alanlara, havaya  ve yeraltı yerüstü sularına karışmalarını önlemek için hangi şartlara ve standartlara göre depolanacağının ayrı ayrı ve detaylı olarak belirtilmemiştir. Sıvı ve dökülmelere karşı kurulacak olan toplama çukuru ve tankların içinde bulunacağı taşma havuzlarının projelerinin detaylandırılarak raporda yoktur. Depolanan malzemelerin oluşturabileceği zararlar göz önüne alınarak, gerekli ısı, izolasyon, sızdırmazlık, yıldırımdan koruma, havalandırma, koku, alarm, yangın söndürme gibi sistemler ile ilgili depo projelerinin, depolara ve bunların yakınına, depolanan madde veya ürünlerinin yükleme, boşaltma ve kullanımları sırasında ortaya çıkabilecek tehlikeler ve bu tehlikelere karşı korunma önlemlerinin detaylandırılması, özel risk durumlarında (deprem, yağış, fırtına, yangın, tsunami gibi) oluşabilecek her türlü felaket anında mevcut fauna ve floraya zarar vererek can güvenliğini tehlikeye atabilecek her durum göz önünde alınarak dahili acil durum planlarının hazırlanarak ÇED dosyasında sunulması ve gerekli görüldüğü durumlarda modelleme çalışmalarının yapılması gerekmektedir.”

KIYI TAHRİBATINA YOL AÇABİLİR

Yapılacak tesisin kıyı tahribatına yol açabileceğini kaydeden Küçük, “Tüm bu değerlendirmelerin ışığında, raporda belirttiğimiz teknik noktaların yanı sıra bir kıyı dolgusu planlanarak kıyı tahribatı oluşacağını düşündüğümüz bu projenin sağlıklı bulmadığımızı ifade ediyoruz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi doğal yaşamın bize bahşettiği tüm güzellikleri barındıran kentimizde bu tür kirli yatırımların olumsuz sonuçlarına maruz kalmak istemiyoruz” diye konuştu.

Fikir İşçisi: Elvan İLHAN  

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir