19 Ekim 2024

SGK o emeklileri uyardı! Hakları süresiz kaldırılıyor: 4 gün sonra başlıyor

0

SGK EMEKLİLERİ UYARDI

Emekli aylıklarının zaman aşımına uğramaması için emeklilerin SGK ile sürekli iletişimde kalmaları ve haklarını yakından takip etmeleri oldukça önemli. Hak kaybını önlemek adına zamanında başvuru yapmak ve gerekli belgeleri sunmak kritik adımlar arasında yer alıyor.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 97. maddesi kapsamında, SSK, BAĞ-KUR ve kamu görevlisi olarak sigortalı olan kişiler için meslek hastalığı, iş kazası, vazife malullüğü ve ölüm gibi durumlarda bağlanması gereken aylık ve gelirlerde zaman aşımı mekanizması bulunuyor.

AYIN BAŞINDAN İTİBAREN UYGULANACAK

Bu mekanizma, hak elde edildiği tarihten itibaren beş yıl içinde talep edilmeyen kısımların zaman aşımına uğrayacağını belirtildi.

Eski Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre, beş yıl içinde talep edilmeyen gelir ve aylıklar zaman aşımına girerdi. Ancak, 5510 Sayılı Kanun’da yapılan düzenlemelerle, SGK’ya yapılan başvurunun haklı bir nedene dayandığını ispatlayanlar için bu hüküm uygulanmayacak.

Dolayısıyla, bu kişilerin gelir ve aylıkları yazılı başvuru tarihinden sonraki ayın başından itibaren ödenmeye başlayacak.

O UYGULAMA KALDIRILDI

2008’den önce SSK ve BAĞ-KUR’lu kişiler, gelir ve aylıklarını beş yıl içinde almazlarsa herhangi bir ödeme talebinde bulunamıyorlardı ancak, 2008’den sonra bu kural değişti ve bu tür zaman aşımı uygulamaları kaldırıldı.

Bu nedenle, 4/1-a ve 4/1-b kapsamındaki kişiler, geçmişte alamadıkları gelir ve aylıkları daha sonra talep ettiklerinde tüm birikmiş ödemelerini alabilecekler.

ALINTI: KAMU SON HABER

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir