22 Ekim 2024

Tapu harcında yeni sistem: Artık zorunlu olacak

0

AK Parti kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, tapu harcı ödemelerinde yeni bir sisteme geçiş yapılacak. Şu anda gayrimenkul alanlar ve satanlar yüzde 2 oranında tapu harcı ödüyorlar. Bir gayrimenkulün satış bedelinin yüzde 4’ü tapu harcı olarak ödeniyor. Ancak bu tutar, gayrimenkul satış fiyatları düşünüldüğünde çok yüksek çıkıyor. Bu nedenle, tapuya satış bedelini düşük göstererek daha az tapu harcı ödemek isteyenler, büyük zararlarla karşılaşabiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul satışlarında kayıt dışılığı azaltmak amacıyla yeni bir sisteme geçiş hazırlığı yapıyor. Öncelikle yüzde 4 olan tapu harcı oranının düşürülmesi planlanıyor. Ardından, gayrimenkullerin gerçek satış değerinin tapuya bildirilmesini zorunlu kılacak bir uygulamaya geçilecek. Belediyelerin belirlediği beyan değeri ile gerçek satış değeri arasındaki fark ortadan kaldırılacak.

YENİ SİSTEM VE YAPTIRIMLAR

Tapu harcı için uygulanan mevcut sistem devam etmeyecek. Yeni sistemin ayrıntıları henüz tam olarak ortaya çıkmadı. Edinilen bilgilere göre, alıcı ile satıcı arasında bölünen yüzde 4’lük sistem sona erecek. Ancak tapu harcının oranının yüzde kaça düşürüleceği henüz bilinmiyor. Gerçek satış değerini tapuda göstermeyenler için de yaptırımların getirilmesi planlanıyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir