22 Ekim 2024

Bankalardan yeni kredi kartı kararı!

0

Kredi kartı kullananları doğrudan ilgilendirecek yeni düzenlemeye ilişkin kritik bir gelişme meydana geldi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından kamuoyuyla paylaşılan rapora göre, 100 bin TL ve üzerinde kredi kartı limitine sahip kullanıcıların oranı yüzde 45,3’e ulaştı. Tarihi rekor anlamına da gelen bu durum, finansal piyasaların dikkatini çekti. Aynı zamanda sektörde de önemli bir değişikliğin habercisi oldu.

KREDİ KARTLARINA YENİ DÜZENLEME

Son senelerde yaşanan yüksek enflasyonun en net yansımalarından biri de bankaların müşterilerine sunduğu kredi kartı limitlerinde görülebiliyor. Son raporda her 100 kredi kartından 45,3’ünün 100 bin TL ve üzerinde limite sahip olduğu görüldü. Bu grup için belirlenen limit risk payı ise 2022 senesinde yüzde 14,5 olurken, 2024 yılında bu rakam yüzde 85,5’e yükseldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartlarında ortaya çıkan sakıncalı durumun önüne geçmek için harekete geçerek, bankalara gönderdiği talimat ile kart limitlerinde değişikliğe gitti.

TÜM KREDİ KARTI LİMİTLERİ BU SEVİYEYE İNDİRİLİYOR

Son aylarda gündeme gelen kredi kartlarına ilişkin kısıtlama kararlarının hafta itibarıyla devreye gireceği öğrenilirken, gazeteci Fatih Altaylı da konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Altaylı, kredi kartı limitlerinde değişikliğe gidilmesi için BDDK tarafından bütün bankalara yazı gönderildiğini bildirerek, yeni düzenlemede kimlerin ne kadar kredi kartı limitine sahip olacağının ayrıntılarını paylaştı.

KREDİ KARTI LİMİTLERİ ÇOK SERT DÜŞECEK

Söz konusu BDDK talimatı ile özellikle dar ve orta gelirli vatandaşlara sunulan yüksek limitli kredi kartları ele alınacak. Bankaların, bu konuda kapsamlı bir çalışma gerçekleştireceği belirtilirken, bu düzenlemeleri yapmayan bankalara ise ağır para cezaları kesilecek.

Bu kısıtlamalar sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) talimatları neticesinde bankaların hangi seviyelerde kredi kartı limitleri sağlayacağı da ortaya çıktı.

KREDİ KARTI LİMİTLERİ AYLIK GELİRİN 8 KATINI AŞMAYACAK

Kredi notuna ve ödeme performansı bakılmaksızın bankalar, tüm kullanıcılara aylık gelirlerinin 4 ila 8 katı arasında limit tahsis edebilecek.

Değişiklikle beraber mevcut kredi kartını 1 sene veya daha az sürede kullanan müşteriler için tavan limit aylık gelirinin 4 katı olacak. Kredi kartını 1 yılın üzerinde kullanan ve ödemelerini gününde tamamlayan kullanıcılar içinse bankalar, aylık gelirinin 8 katı oranında limit verme yetkisine sahip olacak.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir