19 Ekim 2024

SGK bunu yapanları kabul etmeyecek! EYT hakları bile kaybolacak

0

Erken emeklilik için araştırmalar sürerken önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Bunu yapan kişilerin sigortası kabul olmuyor. Konuya ilişkin SGK Uzmanı Erdursun, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

SGK BUNU YAPANLARI KABUL ETMEYECEK

X hesabından bilgilendirme paylaşımı yapan Özgür Erdursun, SGK’nın 18 yaş altı ilk sigorta girişi Baba veya Anne yanında veya aile İşletmesinde geçen hizmet sürelerini kabul etmediğini ifade etti.

Erdursun, bu durumda 08/09/1999 öncesinde sigorta girişi bu durumda olanların 08/09/1999 tarihine kadar başka bir işletmede sigorta girişi yoksa EYT haklarının da kaybolduğunu söyledi.

Bu uygulama kanuni düzenleme değil, SGK genelgesine dayanan bir uygulama olduğunu hatırlatan Özgür Erdursun, Sosyal Güvenlik Kurumunun 2013/11 sayılı Genelgesi’nin “Sigortalı Sayılmayanlar” başlıklı kısmını hatırlattı. Söz konusu genelge şu şekilde:

”Baba veya anasına ait işyerinde çalışan mümeyyiz küçüklerin vasinin iştiraki ile yazılı olarak yapılmış ve hakim tarafından tasdik edilmiş bir hizmet akdi mevcut olmadıkça sigortalı sayılmalarına imkan bulunmamaktadır…”

Bu uygulamaya karşı, “fiili çalışmanın olup olmadığının araştırılması ve buna göre değerlendirme yapılması” gerektiğine ilişkin kamu denetçisi tavsiye kararlarının olduğunu söyleyen Özgür Erdursun, bu kararlara dayanılarak SGK işlemine karşı dava yoluna gidileceğini söyledi

Öte yandan emeklilik müracaatının ret edileceği başka önemli konularda bulunuyor. Bu hataları yapan kişilerin SGK tarafından müracaatları kabul edilmeyecek. İşte ret sebebi durumlar

– Çalışmadığınız halde bir işletmede kendinizi çalışmış gibi gösterdiyseniz ve hizmet dökümünüzde Ş-K-İ harfleri varsa

– ilk işe başlama tarihiniz 18 yaş altı anne ya da babanızın işletmesindeyse,

– Son 2520 gün içinde emeklilik müracaatında bulunduğunuz statüde prim gün sayınızı tamamlamamışsanız,

– Yurtdışında bulunduğu sırada Türkiye’de kendinizi sigortalı gösterdiyseniz,

– Yurtdışında olup isteğe bağlı şartlarını tamamlamadan isteğe bağlı sigorta primi ödediyseniz,

– Askerde olduğu sürede sigortalı olarak çalıştıysanız, 28/02/2011 öncesinde kendi adınıza işletme ya da şirket ortalığı varken başka bir işletmede sigortalı olduysanız,

– Bağ-kur’a borcunuz varken emeklilik müracaatında bulunduysanız, emeklilik müracaatınız ret olur.

ALINTI: KAMU SON HABER

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir