23 Ekim 2024

Kredi kartı kullananlara şok! Tüm limitler bu seviyeye düşürülecek

0

14 Mayıs 2023 tarihli seçimler öncesinde politika faizini yüzde 8.5 oranına sabitleyen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reel enflasyonun çok daha yüksek olması nedeniyle milyonlarca vatandaşı kredi kartı kullanımına teşvik etmişti. 

Uygulanan hatalı ekonomi politikaları nedeniyle Türkiye tarihinin en yüksek kredi kartı kullanım oranları ve borç tutarları ortaya çıkarken, geçtiğimiz yıl göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, kart kullanımını baskılamak amacıyla bir dizi değişikliğe gitse de, arzu edilen frenleme şu ana kadar sağlanabilmiş değil. 

KREDİ KARTLARINDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Bankaların, yüksek enflasyon gerekçesiyle müşterilerinin kredi kartı limitlerinde sık sık artışa gitmesi mevcut borç tutarının katlanarak artmasına neden olurken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmelerde sık sık kredi kartlarının tehlike oluşturduğuna dikkat çekmişti. 

Eylül ayında yapılan Orta Vadeli Program (OVP) sunumu ile mevcut kredi kartı limitleri ile müşterilerin aylık gelirleri arasında bir bağlantı kurulacağı belirtilirken, bu düzenleme doğrultusunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi arasında koordineli çalışacak bir ekip oluşturuldu. 

KREDİ KARTI LİMİTLERİ AYLIK GELİRİN 4 KATINI AŞAMAYACAK

Yeni dönemde bankalar, SGK’dan gelecek anlık verileri değerlendirerek müşterilerin aylık gelirini beyan esasına dayalı olmaksızın görebilecek. Bu çerçevede müşterilerin tüm bankalardaki toplam kredi kartı limiti, aylık gelirinin 2 ile 4 katı oranında belirlenebilecek. Kart limitini belirleyen temel faktör findeks kredi notu ve söz konusu kredi kartının kullanım süresi olacak. 

HER İKİ KREDİ KARTINDAN BİRİNİN LİMİTİ 100 BİN LİRANIN ÜZERİNDE 

Türkiye, kredi kartı ve gelir dağılımının en sağlıksız dağıldığı ülkeler arasında zirvede yer alıyor. Paylaşılan son verilere göre bankaların müşterilerine tanımladığı her iki kredi kartından birinin limiti 100 bin liranın üzerinde. BDDK’nın uyarılarına rağmen bankalar, asgari ücret kazanan müşterilerine dahi 150 bin lirayı aşan limitler tahsis edebiliyor. 

KART LİMİTLERİ AŞAĞI YÖNLÜ GÜNCELLENECEK 

Yapılacak değişiklikler, yalnızca bankaların kullanıma açacağı yeni kredi kartlarını kapsamayacak. Denetimler sırasında mevcut kredi kartı limiti ile aylık geliri arasında büyük uçurum bulunan vatandaşların kredi kartı limitleri aşağı yönlü olacak şekilde güncellenecek. Kart limitlerini BDDK tarafından belirlenecek sınırlara çekmeyen bankalar ise para cezası alacak. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir