19 Ekim 2024

Erdal Avcı’dan fındık rekolte tahmini tepkisi: “Çiftçinin alın terine haksızlık”

0

Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, fındık rekoltesini yüksek göstererek çiftçinin alın terine haksız yapıldığını belirterek, “Fındık rekoltesini yüksek göstererek taban fiyatı alt seviyede tutmak için manipülasyon yapılıyor” dedi.

BUGÜNE KADAR YÜZDE 70’İ TUTMADI

Geçen haftalarda Dünya Kuru ve Sert Kabuklu Meyveler Kongresi’nde (INC) yapılan açıklamada, 2024-2025 sezonu için dünya genelinde 1 milyon 349 bin 200 ton fındık rekoltesi beklendiği, bunun yüzde 785 bin tonunun Türkiye’den geleceği belirtilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise 2024 yılında fındık üretiminde yüzde 5,4 artış beklediğini belirterek, toplam rekoltenin 770 bin ton olacağını duyurdu. Açıklanan tahmini rekoltelerin gerçeği yansıtmadığını, tahminler için şu an erken olduğunu dile getiren Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, “Geçen seneye göre sadece palazlarda biraz atış var ama bu seferde çakıl fındıkta ciddi düşüş var. Her rekolte döneminde hasattan önce çiftçinin alın terini sömürmek için bu şekilde açıklamalar yapılıyor. Bu açıklamalar Türk çiftçine en büyük haksızlıktır. Fındık çuvala girmeden tahmin edilen rekoltelerin yüzde 70’i tutmadı. Fındık rekoltesini yüksek göstererek taban fiyatı alt seviyede tutmak için manipülasyon yapılıyor” diye konuştu. 

KOKARCA OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Öte yandan havaların ısınmasıyla kahverengi kokarca popülasyonunda artış yaşanarak rekolteyi olumsuz yönde etkileyebileceğini belirten Avcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Palazda biraz artış görülse de kokarcayla mücadelede hanüz başarıya ulaşılamadığı ve kalıcı bir çözüm bulunamadığı için bu süreçte zararı da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kokarcanın verdiği zararda palaz fındıktaki artışı geri çekecektir. Önümüzdeki günler havaların ısınmasıyla kahverengi kokarca da artış yaşanacağını tahmin ediyoruz.” 

FİKİR İŞÇİSİ: NEJLA KAYA 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir