19 Ekim 2024

Hem ev sahibi hem de kiracıya kötü haber: O ücretler artık kaldırılıyor

0

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda vergide yeni bir döneme geçiş hazırlıklarında. Bakan Mehmet Şimşek’in de sık sık dile getirdiği istisna ve ÖTV muafiyetlerinin kaldırılması çalışmaları tamamlanmak üzere.

YILLARDIR KULLANILAN UYGULAMA KALDIRILIYOR

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıya kötü haber geldi. Artan kira fiyatları ile geçim derdi çeken kiracı kara kara düşünürken yeni düzenleme ev sahiplerini de yıktı. Mesken kiralarında uygulanan gelir vergisi istisnasının kaldırılacağı kulislere bomba gibi düştü. Böylelikle her yıl uygulanan istisnai tutar toplam kira gelirinden düşülmeyecek ve ev sahipleri tüm kira gelirlerinin vergisini ödeyecek.

Bu çalışmada ev sahiplerini ve kiracıları doğrudan etkileyecek önemli bir düzenleme de yer alıyor. Mevcut durumda, ev sahipleri 2024 yılında elde edecekleri kira gelirlerinin 33 Bin TL’lik kısmı için vergi ödemiyor.

Ancak yeni düzenleme ile birlikte bu istisna kalkacak ve ev sahipleri tüm kira gelirleri üzerinden vergilendirilecek. Bu durum, ev sahiplerinin vergi yükünü önemli ölçüde artıracak.

Artırılan vergi yükünün, ev sahipleri tarafından kira fiyatlarına yansıtılarak kiracıların da ceplerini yakması bekleniyor. Zaten yüksek olan kira fiyatlarına bir zam daha geleceği endişesi kiracıları tedirgin ediyor.

Öte yandan, 15 Haziran 2022’den beri kira artışlarında uygulanan yüzde 25 sınırlama da sona yaklaşıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamalara göre, Temmuz ayında kalkması beklenen bu sınırlama kiracıları da olumsuz etkileyecek.

Şimşek kira sınırlaması ile ilgili geçtiğimiz aylarda, “Kirada yüzde 25 zam sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, çok büyük ihtimalle devam etmez” açıklamasında bulunmuştu.

ERDOĞAN’A SUNULACAK

Kira gelir vergisi istisnasının kaldırılması da dahil olmak üzere yasal düzenlemenin kısa bir süre içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulması ve TBMM’de yasalaşması bekleniyor.

Bu gelişmeler, ev sahipleri ve kiracılar arasında gerginliğe neden olabilir. Kira fiyatlarında artış olması, kiracıları zor durumda bırakırken, ev sahiplerinin de vergi yükü artacak.

Kira sözleşmesi imzalarken dikkat etmeniz gerekenler şu şekilde:

Tapu bilgileri ve konutun özellikleri net belirtilmeli
Kira bedeli ve ödeme zamanı şaibe yaratmamalı
Depotizo belirlenmeli ve vadeli mevduat hesabında tutulmalı
Konutta demirbaş tespiti yapılmalı
Aidat ve diğer giderleri kim ödeyecek kararlaştırılmalı
Kiracı ödemelerini aksatmazsa sözleşme kendiliğinden uzuyor
Kefalet alınacaksa ne gerekir?
Kullanım hakkının devri konusunda anlaşılmalı
Kiracı tadilat yapılacaksa kapsamını belirtmeli
Sözleşme tapuya şerh edilmek isteniyorsa eklenmeli
Konuttaki mevcut kiracı durumu ve evin nasıl teslim alındığı işlenmeli
Kiracının erken feshetmesi durumunda neler olur?
Sözleşmeyi noter vasıtasıyla yapmak yerinde olur
Sözleşmeleri saklayın

ALINTI: KAMU SON HABER

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir