26 Ekim 2024

Ocak’ta o maaşlara zam gelecek!

0

Asgari ücretin artmasıyla birlikte birçok ödenek olumlu etkilenecek. Artan asgari ücretle başta sosyal destek ödenekleri olmak üzere doğum yapan kadınların yararlanabildiği annenin iş göremezlik ödeneği, yarı zamanlı çalışma ödeneği gibi ödenekler ve rapor parası, işsizlik maaşı gibi devlet desteklerinde de artış yaşanacak.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR?

İşsizlik maaşını alabilmek için belirli şartlar bulunuyor. İşte o şartlar, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, hizmet akdinin fesihinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, aktivitesinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvuru yapmak gerekiyor. İşsizlik maaşında ödenecek tutar son dört aylık maaş ortalamasının %40’ı oranında belirleniyor en düşük ve en yüksek tutarların bu kapsamda yeni asgari ücretin belirlenmesi ile artması bekleniyor.

İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİNDE DE ARTIŞ BEKLENİYOR

Asgari ücretle çalışan vatandaşların iş göremezlik ödeneği, günlük yatarak tedavide 133,38 TL ayakta tedavideyse 444,50 TL olarak veriliyor. Kulislerde konuşulan enflasyon formüllerine göre, en az yatarak tedavide 471 ile 500 TL, 628 ile 666 TL olması bekleniyor.

DOĞUM İZNİ ÖDEMERLİNDE DE YÜKSELİŞ OLACAK

Doğum izninde olan annelere ise, 112 gün için en az 49.784 TL ödeniyor bu rakama da enflasyon zammı yansıtılacak ve kulislerde konuşulan formüller kapsamında en düşük tutarın bin 444 ile 74 bin 676 TL aralığına yükselmesi bekleniyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir