26 Ekim 2024

Samsun’da eczacılardan tepki var! “Mali zorlukla karşı karşıyayız”

0

Samsun Eczacı Odası Başkanı Karacan, ilaç fiyatlarında yapılan yüzde 23,5’lik zammın eczacıların kar oranlarını düşürdüğünü belirterek, “Sorun daha da büyüyüp bir sağlık krizine dönüşmeden acil önlemler alınması şarttır” dedi.

EKONOMİK DURUM GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Resmi Gazete’de yayımlanan “Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar” ile ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro kuru 21,67 lira olarak güncellenerek ilaç fiyatlarına dünden geçerli olmak üzere yüzde 23,5 oranında zam geldi. Karacan, kararda ecza depolarının baremlerinde ekonomik düzenlemeler yapılırken, eczacıların ekonomik durumunun görmezden gelindiğini öne sürdü.

İLAÇ SIKINTISININ SORUMLUSU ECZACILAR DEĞİL 

Son dönemlerde sıklıkla yaşanan ilaç yokluklarının sorumlusunun kendileri olmadığını kaydeden Karacan, “İlaç yoklukları nedeniyle ciddi mağduriyet yaşayan eczacılar son ilaç fiyat kararnamesinde fiilen yok sayılmıştır. Son düzenlemenin getirdiği ekonomik baskılar nedeniyle birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olan eczanelerimiz ciddi mali zorluklarla karşı karşıya bırakılmıştır. Eczanelerimiz personel ve işletme giderlerini karşılayamaz duruma gelmiştir.  Eczacılarımızın yaşadığı mali sorunlar ve buna ilişkin haklı taleplerimiz özellikle ve defalarca yetkililere aktarılmış olmasına rağmen son yapılan düzenlemede eczacılar görmezden gelinmiş, yok sayılmıştır” diye konuştu.

ACİL ÖNLEM ALINMALI 

Sorun daha da büyüyüp bir sağlık krizine dönüşmeden acil önlemler alınması gerektiğini kaydeden Karacan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu gündemle, 31 Ekim Perşembe günü Olağanüstü Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısında Eczacı Odalarımızın Başkanları ile Ankara’da bir araya geleceğiz.  İlaç yokluklarına engel olmak, hastalarımızın tedavileri için gereken ilaçlara erişmesini sağlamak hastalarımıza karşı mesleki sorumluluğumuzun gereğidir. Sağlık sisteminin kilit taşı olan eczanelerimizin ayakta kalabilmesi için gereken her türlü tedbiri almak da boynumuzun borcudur. Türk Eczacıları Birliği geçmişte olduğu gibi bugün de bu sorumluluğu almaktan kaçınmayacaktır.”

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir