19 Ekim 2024

Samsun’da et fiyatlarına yüzde 30 indirim! İşte Samsun et fiyatları

0

TERME’DE KIRMIZI ETE YÜZDE 30 İNDİRİM

Samsun’un Terme ilçesindeki kasaplar kırmızı ete yüzde 30 indirim yaptı. Kâr paylarını kısan 10 kasabın ortak fiyat tarifesine göre satış yaptığı ilçede, vatandaşlar uygun fiyata kırmızı ete ulaştı. Ortalama fiyatlara göre, dana kemikli etin kilogramı 450 TL’den 350 TL’ye, dana kemiksiz etin kilogramı 550 TL’den 390 TL’ye, dana kıymanın kilogramı 550 TL’den 390 TL’ye, dana kuşbaşının kilogramı 550 TL’den 390 TL’ye geriledi.

“HALKIMIZ ET YİYEMİYORDU”

Kasaplardaki tüm ürünlerin helal kesim olup, yetkili sertifikalarla satışa sunulduğunu belirten kasap işletmecisi Rıfat Alemdar, “İçerisinde bulunduğumuz ekonomik şartlardan dolayı halkımızın kırmızı ete ulaşması zorlaşmıştı. Et tedarikçimizin de desteğiyle kasaplar olarak ortak fiyat tarifesiyle halkımıza uygun ve kaliteli eti ulaştırmayı amaçladık. Kampanyamızın 3. gününde yüksek rağbet oluştu. Kırmızı et grubunda yüzde 30 indirim büyük bir rakam. Kaliteli eti uygun fiyata halkımızla buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

“HAK ETTİĞİ FİYATLARA GERİLEDİ”

Kasaptan 2 kilogram dana kıyma alan Serkan Orman ise kırmızı ete yapılan indirim hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Mahallemiz kasabında gerçekleştirilen indirimi duydum ve 2 kilogram kıyma aldım. Bu alışverişi geçtiğimiz hafta yapsaydım bin TL ödeyecektim, şimdi ise 780 TL ödedim. Tarım ve hayvancılığın bu kadar yaygın olduğu ülkemizde kırmızı et, hak ettiği fiyatlara gerilemiş.”

MARKETLERDE DE ET FİYATKARI DÜŞTÜ 

Öte yandan parekende marketlerde de et fiyatları düşmeye başladı.

İşte marketlerde kırmızı et fiyatları;

Dana Kıyma 459.90 TL,
Dana Kuşbaşı 489.90 TL,
Dana Döş Sarma 464.90 TL,
Dana Biftek 589.90 TL
Piliç Sarma 145.90 TL,
Türk Somonu Bütün 129.99 TL

KIRMIZI ETE İNDİRİM GELDİ

Hemen hemen iki sene önce süt üreticilerinin uğramış oldukları zarar sebebiyle süt veren hayvanların kesime göndermesiyle başlayan bu süreç, kırmızı et fiyatlarında ciddi bir sorun çıkmasına neden oldu. Bu yılın başında 300 TL civarında olan kıymanın kilosu, Mayıs ayında 650 TL’ye çıktı.

EN AZ 40 TL DÜŞTÜ

Ancak sektör temsilcilerinin aktarmış olduğu bilgilere göre, son 15 gündür toptan ve perakende kırmızı et fiyatlarında yüzde 8-10 civarında bir düşüş yaşanıyor. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekci ”Fiyatlar yüzde 100’ün üzerinde artınca talep yüzde 30-35 civarında azaldı. Tüketimdeki daralma nedeniyle oluşan iş kaybı, son 15 gündür fiyatlarda 35 TL ila 50 TL arasında bir gerilemeye neden oldu. 40 yıllık esnaflık hayatımda ilk kez Kurban Bayramı öncesinde et fiyatlarında bir düşüş görüyorum” dedi. ETBİR Başkanı Yücesan’ın verdiği bilgilere göre, son 20 gündür toptan karkas et fiyatları 380-390 liradan 340 liraya düştü. Perakende fiyatlar ise şu şekilde: Yılbaşında kilosu 290-300 TL’den satılan kıyma, Ocak ayında üç kez zamlanarak 400 liraya dayanmıştı. Şubat, Mart ve Nisan aylarında da en az iki kez zamlanan kırmızı et fiyatları sonrası kıymanın kilosu 600-650 liraya ulaşmıştı. ESK’nın müdahalesi ve talepteki daralma sonucu fiyatlar 550-600 liraya düştü. Kuşbaşının kilosu da 580-630 lira aralığına geriledi.

BAYRAMA KADAR SÜRER

Dr. Yücesan, tüketimdeki düşüşün ve ESK’nın besilik hayvan ithalatının sürmesiyle Kurban Bayramı’na kadar kırmızı et fiyatlarının baskılanmaya devam edeceğini ve bu durumun bayram sonrasına da sarkabileceğini söyledi.

 SON HABER

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir