26 Ekim 2024

Yatmadan önce bunları yapanlar kanser ve felç riskiyle karşı karşıya!

0

Günümüzde birçok kişi, gece yatmadan önce hafif bir aydınlatmaya ihtiyaç duyuyor. Bunun sağlığa pek bir zararı olmadığını düşünürüz ancak uzmanlar, ışığın şiddeti ne olursa olsun geceleri aydınlık bir ortamda uyumanın, kanser ve felç riskini artırdığı konusunda uyardı.

YATMADAN ÖNCE BUNLARI YAPANLAR KANSER VE FELÇ RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA KALIYOR

Bilim insanları, geceleri yapay ışığa maruz kalmanın kısırlık riskini artırabileceğini belirtti. Dişi fareler üzerinde yapılan araştırmalar, geceleri ışıkla uyuyan farelerin kısır olma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Başka bir çalışmada ise gece vardiyasında çalışan hemşirelerin, adet döngülerinin bozulduğu gözlemlendi.

Gece uyurken ışığa maruz kalınması durumunda, melatonin üretimi baskılanır ve kan basıncı yükselir. Bu düzenli dalgalanmalar, kalp hastalığı ve felç riskini de artabilir.

Geceleri ışık açık uyumak, metabolizmanın yavaşlamasına yol açabilir. Öte yandan uyku ve sirkadiyen ritimlerin bozulması, obeziteye zemin hazırlayabilir.

UZMANLAR KİMSENİN BİLMEDİĞİ SIRRI AÇIKLADI

Bazı uzmanlar ise gece uyurken odada ışık olmasının, melatonin ve kortizol hormonlarının salgılarını azalttığını, sinir sistemini bozduğunu ve kanser başta olmak üzere pek çok ciddi hastalığa zemin hazırladığı yönünde uyarıyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir