18 Ekim 2024

Emeklinin o hakkı süresiz kaldırıldı! Yarın resmen başlıyor

0

Emekli aylıklarının zaman aşımına uğramaması için emeklilerin SGK ile sürekli iletişim halinde olmaları ve haklarını düzenli olarak takip etmeleri oldukça önemlidir. Hak kayıplarını önlemek için zamanında başvuru yapmak ve gerekli belgeleri eksiksiz sunmak kritik adımlar arasında yer alır.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 97. maddesi kapsamında, SSK, BAĞ-KUR ve kamu görevlisi olarak sigortalı olan kişiler için meslek hastalığı, iş kazası, vazife malullüğü ve ölüm gibi durumlarda bağlanması gereken aylık ve gelirlerde zaman aşımı mekanizması bulunmaktadır.

YARINDAN İTİBAREN UYGULANACAK

Bu mekanizma, hak elde edildiği tarihten itibaren beş yıl içinde talep edilmeyen kısımların zaman aşımına uğrayacağını belirtmektedir. Eski Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre, beş yıl içinde talep edilmeyen gelir ve aylıklar zaman aşımına girerdi.

Ancak, 5510 Sayılı Kanun’da yapılan düzenlemelerle, SGK’ya yapılan başvurunun haklı bir nedene dayandığını kanıtlayanlar için bu hüküm uygulanmayacak. Böylece, bu kişilerin gelir ve aylıkları yazılı başvuru tarihinden sonraki ayın başından itibaren ödenmeye başlayacak.

2008 öncesinde, SSK ve BAĞ-KUR’lu kişiler, beş yıl içinde gelir ve aylıklarını talep etmezlerse herhangi bir ödeme alamıyorlardı. Ancak, 2008’den sonra bu kural değişti ve bu tür zaman aşımı uygulamaları kaldırıldı.

Bu nedenle, 4/1-a ve 4/1-b kapsamındaki kişiler, geçmişte alamadıkları gelir ve aylıkları daha sonra talep ettiklerinde, tüm birikmiş ödemelerini alabilecekler.

ALINTI: KAMU SON HABER

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir