18 Ekim 2024

Araç alacaklar dikkat! 7 temmuz öncesi 11 marka kampanya açıkladı

0

Avrupa Birliği’nin (AB) yeni güvenlik donanımı regülasyonu GSR II, 7 Temmuz’da yürürlüğe girecek. Bu düzenleme, yeni otomobiller için zorunlu olacak ve otomobil markalarını mevcut stoklarını iki ay içinde satmaya zorluyor.

Nisan ayında 20 aylık bir yükselişin ardından otomobil satışlarının düşmesi, sektör temsilcilerini tedirgin etti ve tüm dikkatler 7 Temmuz’a çevrildi.

Habertürk’e konuşan Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği Başkanı Ali Haydar Bozkurt, düzenlemenin Türkiye’de de aynı tarihte yürürlüğe gireceğini belirterek, bu durumun sektörü olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

“PAZARDAKİ SATIŞLARIN DÜŞECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Bozkurt, “Nisan ayı sonunda açıklanan güvenlik normları gereği, 7 Temmuz’a kadar markaların araçları faturalandırması lazım. Bu durum, 12 ay boyunca satışı yapılabilecek bir otomobilin iki ay içinde satılması zorunluluğunu doğurdu” dedi.

Bozkurt, markaların zararına kampanyalar düzenlediğini belirterek, “Otomobil markaları 7 Temmuz’a kadar ellerinde kalan araçları satabilmek adına zararına bile kampanya yapıyorlar. 7 Temmuz tarihinin ertelenmesi için yetkililer ile görüşüyoruz, fakat takvim de bir yandan işliyor. Bu süreç tamamlanınca pazardaki satışların düşeceğini düşünüyorum. Bunda, enflasyonu düşürme önlemleri etkili olacaktır” ifadelerini kullandı.

“YENİ OTOMOBİL ALMA GÜCÜ AZALDI”

Otomobil satışlarının düşmesinin nedenlerine de değinen Bozkurt, “Son dönemde, yeni bir otomobil satın almaya gücü yetenler azaldı. Ayrıca, araç ihtiyacı olan kişi sayısında da azalma yaşandığını görüyoruz. Taşıt kredilerinde faizler yüksek, araç fiyatlarında artışlar meydana geldi. Tüm bunlar satış rakamlarında etkisini gösteriyor” dedi.

SATIŞ AZALDI KAMPANYALAR ART ARDA GELDİ

Taşıt kredisinde 22 yılın zirvesi yaşanırken, bankaların verdiği en yüksek miktar olan 400 bin TL’nin geri ödemesi de oldukça yüksek. Nisanda 20 ayın ardından ilk kez otomobil satışları yavaşladı. Bu durum, otomobil üreticilerini peş peşe kampanya duyuruları yapmaya zorladı.

OTOMOBİL MARKALARININ MAYIS AYI KAMPANYALARI

Suzuki: Tüm modellerinde 200 bin TL için 12 ay vade ve yüzde 1,99 faizli kredi imkânı sunuyor. Swift Hibrit’te peşin alımlarda başlangıç fiyatı 998 bin TL, S-Cross Hibrit ve Vitara Hibrit’te ise takas desteği ile birlikte avantajlı kredi koşulları sağlanıyor.

Peugeot: 2008 ve E-2008 modellerinde 12 ay vadeli yüzde 0 faizli kredi seçenekleri sunuyor. 408, 308 ve diğer modellerde de benzer avantajlı kredi imkânları mevcut.

Toyota: Tüm modellerde fren balataları, amortisörler, silecekler ve debriyaj setlerinde yüzde 25 indirim uyguluyor.

Citroen: C3 modeli için 200 bin TL’ye 12 ay vadeli yüzde 1,99 faizli kredi imkânı sunuyor. Diğer modellerde de benzer kampanyalar var.

Honda: City modeli için 250 bin TL’ye kadar yüzde 0 faizli kredi ve nakit alımlarda indirim fırsatları sunuyor.

MG: ZS benzinli modeli için takas indirimli kampanya düzenliyor. HS modelinde 150 bin TL takas desteği ve yüzde 1,99 faizli kredi seçeneği sunuluyor.

BYD: ATTO 3 modeli için 200 bin TL’ye kadar yüzde 0 faizli kredi fırsatı ve takas indirimi sunuluyor.

Skoda: Fabia, Kamiq ve diğer modellerde 12 ay vadeli yüzde 0 faiz imkânları sunuluyor.

Opel: Corsa ve Astra modellerinde 12 ay vadeli yüzde 2,49 faizli kredi imkânı sunuyor.

Fiat: Egea modelleri için 250 bin TL’ye 12 ay yüzde 0 faizli kredi imkânı sağlıyor.

Chery: Omoda 5 ve diğer SUV modellerinde 12 ay vadeli yüzde 0 faizli kredi seçenekleri sunuluyor.

Sektör temsilcileri, GSR II düzenlemesinin ertelenmesi için çalışmalarını sürdürse de, markaların mevcut stoklarını eritmek için düzenlediği kampanyalar tüketiciler için cazip fırsatlar yaratıyor.

ALINTI: HABERTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir