27 Ekim 2024

SİMDER Başkanı Sezgin Aydın’dan çağrı var: Konut kredileri açılmalı

0

Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği Başkanı Sezgin Aydın, enflasyon nedeniyle sektörün sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirterek, “Konut kredi faizi yüksek ve ulaşılabilir değil. Vatandaş krediye ulaşabilirse konut satışı artar ve sektörün önü açılır” dedi.

ENFLASYON SEKTÖRE DARBE VURDU

Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği yönetim kurulu toplantısı Başkan Sezgin Aydın başkanlığında dernek binasında gerçekleşti. Toplantıda sıkıntılı bir süreçten geçen sektörün içinde bulunduğu durum değerlendirildi. Aydın, yaşanılan sıkıntılı sürecin bir çok nedeni olduğunu belirterek, “İnşaat sektörümüz pek çok alt sektörü besleyen ekonominin can damarlarından biridir. Enflasyonun darbe vurduğu en büyük sektör bizim sektörümüz yani inşaat sektörü. Enflasyonun artması ile beton fiyatları, kullanılan malzemeler ve işçilik maliyetleri arttı. Öte yandan arsa sahipleri de yüksek oranda pay istemekte. Bunlara bağlı dolaylı bir çok nedenden dolayı maliyetler artıyor. Şu anda enflasyon nedeniyle inşaat maliyeti hesaplanamamakta. Öte yandan konut fiyatları ise yerinde sayıyor. Ekonomideki belirsizlikten dolayı bir çok müteahhit arkadaşımız imalat yapmıyor, yapamıyor. Sermayesini başka alanlarda değerlendiriyor. Bu da sektörümüzün büyümesini, istihdamı ve rekabet gücümüzü olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

FAİZLER ÇOK YÜKSEK 

Başkan Sezgin Aydın, sektörünün önünün açılması için konut kredilerinin büyük önem taşıdığını belirterek, “Konut kredi faizleri enflasyon nedeniyle yüksek ve ulaşılabilir değil. Kullanmak isteyenlere de krediye ulaşmakta zorluk çekiyor. Bankalar bu noktada geri duruyor. Bu konuda acilen hükümet destekli bir dizi kararlar alınmalı. Konut kredileri uygun faizle ve ulaşılabilir olmalı. Esnek davranılmalı. Vatandaş krediye ulaşabilirse konut satışı artar ve sektörün önü açılır” diye konuştu.

SAMSUNLU MÜTEAAHİTLER KENTSEL DÖNÜŞÜME HAZIR

Sektörün önünün açılması için kısa vadede konut kredisi çözümünün yeterli olacağını belirten Başkan Sezgin Aydın, “Krediler açılınca sektörün yaşadığı sıkıntılı süreç atlatılmaya başlanır. Uzun vadede ise beklentimiz, kentsel dönüşüme Samsunlu müteahhitlerin dahil edilmesi. Kentsel dönüşümle ilgili gerekli altyapı hazırlanırsa Samsunlu müteahhitler taşın altına elini koymaya hazırdır. Samsun’un müteahhidi Samsun’a yeter. Bizler hazırız” diye konuştu.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir