28 Ekim 2024

POS cihazını yenilemeyen yandı! Maliye peşlerine düştü

0

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla, yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımını zorunlu hale getirdi. 2013 yılında başlatılan uygulama ile perakende satışlarda seyyar EFT-POS cihazları ve ödeme kaydedici cihazların birleştirilmesi hedeflendi. Yeni nesil cihazlar, kartla yapılan ödemelerde slip ve fişi tek bir belge olarak düzenleyebiliyor. Ancak hala eski tip POS cihazlarını kullanmaya devam edenlere yönelik cezai yaptırımlar uygulanacak. Bu adımla, mali belgelerin düzenlenmesi ve kartlı ödeme imkanlarının artırılması sağlanarak kayıt dışı ekonominin engellenmesi hedefleniyor.

SUİSTİMALLERİN ÖNÜNE GEÇMEK HEDEFLENİYOR

Yeni düzenlemelerle birlikte, seyyar EFT-POS cihazlarının kayıt dışı kullanımını ve diğer suistimalleri engellemek amacıyla önemli adımlar atıldı. Bu sürecin tam anlamıyla gerçekleştirilmemesi üzerine, 30 Aralık 2023’te yayımlanan tebliğle, eski nesil ödeme kaydedici cihazların yerini alacak olan EFT-POS özellikli yeni nesil cihazların kullanımına geçişin en geç 1 Temmuz 2024’e kadar tamamlanması kararlaştırıldı. Ayrıca, bu yeni cihazlar üzerinden banka kartlarıyla ödeme kabul edilmesi zorunlu hale getirildi. Bu çerçevede, tahsilatların başka kişiler üzerinden yapılması veya başkalarına ait cihazların kullanılması gibi uygulamalara yönelik özel ceza düzenlemeleri de hayata geçirildi. Bankalara ve ödeme kuruluşlarına yazı gönderilerek, eski seyyar EFT-POS cihazlarının iadesi ve yeni nesil cihazların temin edilmesi talep edildi.

10 BİN TL’DEN 200 BİN TL’YE KADAR CEZA

Perakende işletmelerin, yasak olmasına rağmen eski cihazları kullanmaya devam etmesi durumunda, bilanço esasına göre defter tutanlara 20 bin lira, işletme hesabı esasına göre defter tutanlara ise 10 bin lira ceza uygulanacağı belirtildi. Ayrıca, bu cihazları geri almayan banka ve ödeme kuruluşları için 200 bin lira ceza öngörüldü. Yeni nesil cihazlarla banka kartı kabul etmeyen mükelleflere de benzer şekilde cezalar uygulanacak. Bu düzenlemelerle, mali sistemde daha fazla şeffaflık ve kayıt içi işlem sağlanması amaçlanıyor.

“MÜKELLEF VE BANKALARA CEZA KESİLECEK”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergide adaletin sağlanması, kayıt dışında kalan alanların kavranması ve vergiye uyum düzeyinin yükseltilmesi hedefi doğrultusundaki çalışmalara kararlılıkla devam ettiklerini belirtti.

Şimşek, şunları kaydetti:

“Hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesi, mükelleflerden bu cihazların alınması ve bunlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazların verilmesi kayıt dışıyla mücadele açısından önem taşıyor. Bu değişimi yapmayan mükellefler ile banka ve ödeme kuruluşlarına ceza kesilecek. Bakanlığımız, perakende ticaretteki kayıt dışılıkla mücadele konusundaki çalışmalarına kararlıkla ve ara vermeden devam ediyor”

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir