İl Sağlık Müdürü Mustafa Uras: Samsun’da hekimlere memnuniyete göre, teşvik verilecek
Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni ‘Aile Hekimliği Yönetmeliği’nde, bazı uygulamalar nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarından kesinti yapılacağına dair iddiaların doğru olmadığını, bunun aksine teşvikler verileceğini açıkladı.
DAHA KONFORLU HİZMET
Uzm. Dr. Uras, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni ‘Aile Hekimliği Yönetmeliği’nde yer aldığı iddia edilen ‘aile hekimleri bundan sonra ilaç yazamayacak, yazarsa maaşlarından kesinti yapılacak’, ‘vatandaşlar aile hekimine başvurmadan hastaneye giderse, aile hekiminin maaşı kesilecek’, ‘aile hekiminin hasta memnuniyet oranının, hekimin maaşında kesintiye neden olacak’ gibi konulara açıklık getirdi. Uras, aile hekimlerinin de öneminden bahsederek, aile sağlığı merkezlerinde vatandaşların daha konforlu hizmet alabileceğinin altını çizdi.
HEDEF AKILCI İLAÇ KULLANIMI
Samsun Medya Grubu’na özel açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Uras, yönetmelikte cezalar değil teşvikler olduğunun altını çizerek, “Hekim, diş hekimi, sanat ve mesleğini icra ederken hiçbir tesir ve nüfuza kapılmaksızın vicdani ve mesleki kaanatine göre hareket eder. Hekim teşhisinde, tanısında, tedavisinde serbettir. Bakanlığın yapmak istediği akılcı ilaç kullanımına özendirmektir. Amaç, PPI dediğimiz, mide asit salgılanmasını azaltan ilaçlar, ağrı kesiciler, antibiyotiğin uygun ilaç, uygun süre ve dozda kullanılmasıdır. Hedef bu ilaçların kullanımının azaltılması. Fakat bu ilaçlar yazıldığı zaman hekimin bir kaybı olacak şeklinde söylemler gerçek değil. Hekim bu ilaçların kullanımını ortalamanın altına düşürdüğü zaman teşvik alacak, düşürmezse de bir kayba uğramayacak. Burada bir ceza değil ödül var. Antibiyotik kullanımı son yıllarda arttı. OECD ülkelerine göre antibiyotik kullanım oranı Türkiye’de çok fazla. Bu oranı azaltıp, farkındalık oluşturmak istiyoruz. Hastanın antibiyotikle tedavi olması gerekiyorsa buna bir engel yok” dedi.
DAHA YÜKSEK ÜCRET ALMALARININ ÖNÜ AÇILDI
Vatandaşın hastaneye gitmesinde bir engel olmadığını kaydeden Uras sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlık Bakanlığı’nın ve bizim de hedefimiz aile hekimlerinin amacına yönelik hizmet etmesi. Kişi hekimini bilsin, hekim hastasını bilsin. Arada güçlü bir bağ kurulmasını istiyoruz. Hekimin kendisine bağlı kişilerin hastane başvurusu azaldığı zaman da yine hekime bir teşvik var. Acilden örnek vermemiz gerekirse. Üst solunum yolu enfeksiyonu için acil servise başvurulmaması gerekiyor. Bu durum asıl durumu acil olan bir hastanın önüne geçilmesine neden oluyor. Kişi, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi acil olmayan durumda aile sağlığı merkezine gittiği zaman çok daha kaliteli ve konforlu bir hizmet alabilir. Bakanlık, aile hekiminin hastasına daha fazla vakit ayırması için rakamı 4 binden 3 bin 500’e çekti. Bu yönetmelikte hiçbir şekilde kesinti yok. Hekimin daha az hastayla daha yüksek ücret alabilmesinin önü açıldı. Samsun’u kendi içinde kıyaslayan bir yöntemle memnuniyet oranı yüksekse yine hekime teşvik verilecek.”
HASTAYI EN İYİ AİLE HEKİMİ TANIR
Aile hekimliğinin önemine de vurgu yapan Uras, “Aile hekimleri kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile 1. basamak teşhis, tedavi, rehabilite edici sağlık hizmetlerinde yaş, cinsiyet, hastalık ayrımı yapmaksızın her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belirli bir mekanda, bazı bölgelerde de gezici olarak sağlık hizmetleri vermekle yükümlüdür. Kişiyi en iyi şekilde tanıyabilecek hekim, aile hekimidir. Ailesini tanıyor, hastalıklarını yakından takip edebiliyor. Bu yüzden de tanı ve tedavi sürecini kolaylaştırıyor. Hastanın bir uzmana gitmesi gerekirsa da sağlıklı bir şekilde yönlendirme yapabiliyor. Samsun’da 157 aile sağlığı merkezi var, 466 aile hekimimiz var. 2024 yılında 1 Kasım’a kadar olan zaman dilimi içinde aile hekimlerine başvuru sayısı ise 10 milyon” ifadelerine yer verdi.
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.