Evini kiraya verenler dikkat! Artık 100 bin TL cezası var
Son dönemde artan kira bedelleri, kiracıları alternatif çözümler arayışına yönlendiriyor.
Özellikle büyük şehirlerde ve sahil bölgelerinde, kiracıları zorlayan yüksek kira bedelleri dikkat çekiyor. Bu durumda, tek başına yaşayanlar, öğrenciler ve iş nedeniyle şehir değiştirenler kira ödemelerinde güçlük çekebiliyorlar.
Bu sebeple, öğrenciler arasında yaygın olan ev arkadaşlığı, genel bir uygulamaya dönüştü.
Paylaşımlı evlerin ve kiralık odaların ilanı ise bu dönemde bir hayli fazla durumda.
Bazıları kira masraflarını paylaşmak için bu yöntemi tercih ederken, diğerleri gelir elde etmeyi amaçlıyor.
HUKUKİ BOYUTLARA DİKKAT
Ancak bu alternatif çözümleri uygularken bazı hukuki boyutlara dikkat etmek gerekiyor.
Alt kira olarak bilinen bu durum, belirli koşulları sağlayarak kiracının kiraladığı mülkü başka birine kiralama veya kullanım hakkını devretme hakkını tanınabilir.
Ancak bu hakların kullanımında belirli şartlar bulunmuyor yasal koşulların göz ardı edilmesi durumda ise para cezaları hatta evden tahliye riski doğuyor.
ALT KİRA SÖZLEŞMESİNE DİKKAT
Uzmanlar, alt kira uygulamalarının hukuki boyutlarına dikkat çekerken, alt kira sözleşmesinin asıl kira sözleşmesinden bağımsız bir nitelik taşıdığını belirtiyor.
Yapılan alt kira sözleşmesinde eğer izin alınmamışsa geçersiz kılınabilir. Uzmanlar, Alt kiralama süresinin, asıl kira sözleşmesinin süresini aşmaması gerektiğini belirtiyor.
Ev sahibinin izni olmadan kiralamanın sözleşmeye aykırılık teşkil edebileceğine işaret edilirken, bu durumda ev sahibinin kiracıya belirli bir süre içinde yazılı olarak ihtar göndererek durumu düzeltmesini isteme hakkının var olduğu da ifade edildi.
100 BİN TL CEZASI VAR
Airbnb gibi platformlar aracılığıyla kısa süreli kiralama yapan kiracılar kurallara uymaması durumunda ciddi para cezaları ile karşı karşıya kalacakları kalacaklar. Bu kiracılar 100 bin TL’ye varan idari cezalara çarptırılabilir.
kamu son haber
SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.