25 Kasım 2024

Tokat’ta en büyük deprem kaç büyüklüğünde olacak? Uzman isim depremin bilinmeyenlerini anlattı

0

6 Şubat depremlerinin ardından deprem ülkesi olan Türkiye’de faylarda hareketlilik arttı, sismik enerjilerin etkileri diğer bölgelere de yayılmaya başladı.

11 ilde artçı depremler devam ederken 11 il dışındaki illerde de meydana gelen deprem sayısı artmaya başladı. Bu iller arasında dikkat çeken il ise Tokat oldu. Tokat’ta son 3 günde 3 deprem meydana geldi. Üç deprem arasından büyüklüğü en çok olan deprem ise 5,6 olarak ölçüldü.

Tokat’ta 5,6 büyüklüğünde deprem! Çorum, Ordu, Kırşehir, Samsun, Kayseri ve Ankara’da hissedildi | Türkiye Gazetesi

Depremde yakınlarını kaybedenler, izledikleri videolardan dinledikleri hikayelerden etkilenenler, panik yaratan açıklamaları okuyanlar “Büyük deprem mi geliyor?” korkusuna kapıldı.

6 Şubat depremlerine ilişkin açıklamalarıyla dikkat çeken Dr. Ramazan Demirtaş, Tokat’taki son depremin ardından önemli bir açıklama yaptı.

“5.5’DEN DAHA BÜYÜK DEPREM ÜRETEMEZ”

Demirtaş, burada oluşabilecek en büyük depremi işaret ederek şunları söyledi:

Turhal (Tokat) bağımsız-tetiklenmiş deprem (Mw=4.1), Türkiye Diri Fay Haritası’nda yer almayan muhtemelen KD-GB gidişli 3-5km uzunlukta kısa bir kırık üzerinde oldu. Bu uzunluktaki bir fayın M 5.0-5.5’dan daha büyük bir deprem üretmesi söz konusu değil.

“KORKU POMPALAMAYIN”

Demirtaş dün meydana gelen Tokat depreminin ardından kaplıca suyunun sıcaklığının artmasına ilişkin de bir açıklama yaptı. Depremin ardından bu sıcaklığı işaret ederek vatandaşı tedirgin ederleri eleştiren Demirtaş, asıl sebebi duyurdu.

Demirtaş sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Korkutan açıklama başlığı ile KORKU POMPALAMAYIN. Deprem sonrası gelişen bölgesel yüzeysel deformasyona bağlı olarak kaplıca sularında geçici olarak sıcaklık ve debi artışı olur. Bunlar yüzeysel değişimler olup, büyük bir #deprem habercisi değildir” diyerek endişeleri azalttı.

TOKAT’TAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?

Birinci derece riskli bölgeler arasında yer alan Tokat’taki 3 deprem Çorum, Samsun ve Yozgat’ta da hissedildi. 200’den fazla ev ve ahırda hasar tespit edildi. Tokat Ezinepazarı Fayı’na 26 km, Kuzey Anadolu Fayı’na ise 35 km uzaklıkta yer alıyor.

Tokat’taki 5,6 büyüklüğündeki depremin Kuzey Anadolu Fayı’nın kolu Buğdaylı fayı üzerinde meydana geldiğini ifade edildi.

TOKAT’IN YER ŞEKLİ NASIL?

Karadeniz Bölgesi’nin iç kısımlarında bulunan Tokat Samsun’un kuzeyinde, Ordu’nun kuzeydoğusunda, Sivas’ın güneyinde, Yozgat’ın güneybatısında ve Amasya’nın batısında yer alıyor.

Türkiye’nin toplam alanının %1,3’ünü oluşturan Tokat’ın %39’u orman ve fundalıklarla, %38’i ekili-dikili alanlarla, %12’si çayır ve meralarla kaplı.

Tokat’ta kuzeyde ve güneyde bulunan dağlarda genellikle ormanlar yer alıyor. Merkez ilçe dahil olmak üzere toplamda 12 ilçeye sahip Tokat’ta 77 belde ve 632 köy bulunuyor. Tokat’ın en geniş ilçesi Zile, en kalabalık nüfusa sahip ilçesi Erbaa olarak kayıtlara geçmiş durumda.

günboyu

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir